Leche frita (lapte prăjit) este un desert spaniol tradițional, originar din nordul țării. Este, de fapt, o cremă fiartă din lapte, zahăr, făină și mirodenii, care, apoi, este lăsară la răcit, porționată și prăjită. Deserturi similare există în gastronomia chineză și în cea indiană.
Iată cum poţi prepara un dulce special pentru zile când nu ştii ce să mai serveşti la desert!
Pentru cremă:
1 l lapte integral (3,5 % grăsime)
25 g amidon
100 g făină
150 g zahăr tos
1 baton scorțișoară
coaja de la 1 lămâie bio
1 linguriță esență de vanilie
2 ouă
200 g făină albă
Pentru prăjit:
½ linguriță scorțișoară pudră
1 praf de sare
ulei, pentru prăjit
zahăr pudră, pentru decor
lapte condensat îndulcit (din conservă), pentru servit
Pui 500 ml de lapte la fiert împreună cu zahărul tos, batonul de scorțișoară, coaja de lămâie și sarea, la foc mic. Între timp, într-un bol, combini amidonul cu făina și cu restul de lapte rece, amestecând bine, să nu aibă cocoloașe. Strecori laptele fiert și adaugi în el compoziția cu amidon și făină, amestecând continuu, la foc mediu, până se îngroașă. Stingi focul și adaugi esența de vanilie.
Torni aluatul într-o tavă cu hârtie de copt, acoperi cu folie de plastic, lași la răcorit, apoi dai la frigider câteva ore sau peste noapte.
Tai aluatul felii și le dai prin făina combinată cu pudra de scorțișoară și prin ouăle bătute. Repeți de 2 ori. Încingi uleiul și prăjești desertul, pe ambele părți, până capătă o crustă aurie. Le lași la răcorit pe un șervete. Decorezi desertul cu zahăr pudră și, dacă dorești, îl servești cu lapte condensat îndulcit.
BONUS
Ingrediente crema de vanilie:
Lapte 500 ml (3,5 % grăsime)
Gălbenuș de ou 4 buc
Zahăr 150 g
Esență vanilie 1 linguriță
Amidon de porumb 1 linguriță rasă
Ingrediente bulgarasi:
Zahăr 60 g
Albuș de ou 4 buc
Esență de vanilie 1 linguriță
Un praf de sare
Zahăr vanilat 2 plicuri
Mod de preparare:
Puneți albușurile într-un castron și adăugați un praf de sare.
Bateți cu mixerul până când devine o spumă nu prea tare.
Adăugați esență de vanilie și zahărul și mixati la viteză mare până devine o spumă tare și lucioasă.
Într-o cratiță puneți 500 ml de lapte la foc. Adăugați 2 pliculețe de zahăr vanilat. Folosiți o cupa de luat inchetata pe care o inmuiati în lapte când începe să fiarbă.
Formați bulgarasi pe care îi puneți la fiert în lapte.
Lăsăți să fiarbă la foc mic 2-3 minute și apoi întoarceți pe partea cealaltă.
Lăsăți și mai fiarbă încă 2-3 minute. Scoateți bulgarasii pe o farfurie.
După ce ați fiert toți bulgarasii srecurati laptele și completați până la 500 ml. Puneți din nou laptele la fiert. Adăugați gălbenușurile și zahărul pentru sos.
Amestecați cu spatulă sau un tel până se omogenizează.
Adăugați apoi esență de vanilie și amidonul de porumb. Amestecați din nou până se omogenizează și se îngroașă puțin.
Luați de pe foc și lăsăți să se răcească puțin. Puneți zeamă după preferințe într-o farfurie adâncă. Adăugați apoi bulgarasii.
Decorați cu ciocolată rasă. Serviți cald sau rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu