EXCLUSIV  Lasconi vs. Georgescu. Prof. Coșea: E cea mai importantă calitate a unui candidat la cea mai înaltă funcție din stat

Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Profesorul Mircea Coșea a comentat campania prezidențială actuală, subliniind provocările economice și sociale care stau în fața României, indiferent de candidatul ce va câștiga alegerile. Într-o analiză amplă, acesta a atras atenția asupra promisiunilor generalizate de „bine” ale celor doi candidați din turul al doilea – Călin Georgescu și Elena Lasconi – și asupra necesității unui plan concret pentru gestionarea perioadei dificile care urmează.

„Să fie bine ca să nu fie rău sau să fie rău ca să fie bine?

Suntem în mijlocul unei campanii extrem de interesante prin surprizele pe care le-a adus. Avem în turul doi la prezidențiale două persoane pe care trebuie să le evaluăm contracronometru pentru a avea măcar o minimă informație asupra calităților și potențialului lor vis-à-vis de importanța și rigorile poziției la care aspiră.


Desigur, este important de știut dacă domnul Călin Georgescu este într-adevăr adversarul UE și al NATO, așa cum este important de știut și dacă doamna Elena Lasconi cunoaște domeniul politicii externe.

Sunt, evident, și alte multe și importante aspecte pe care ar trebui să le cunoaștem despre cei doi candidați pentru a ne putea orienta votul, dar pe mine mă interesează și un alt aspect care, paradoxal, îi caracterizează pe amândoi, deși sunt atât de deosebiți.

Este vorba despre efortul pe care îl fac amândoi de a apărea ca „făcători de bine”, ca să îl citez pe domnul Călin Georgescu.


Amândoi declamă binele pe care vor să-l aducă României și cetățenilor ei, ca și „rudelor lor din diaspora”, ca să o citez, de această dată, pe doamna Elena Lasconi.


Amândoi par a fi adepții arhicunoscutului slogan „să fie bine ca să nu fie rău”, ceea ce „e bine”, căci ce poate fi mai promițător și mai exaltant decât promisiunea că „va fi bine” și că ni se vrea „binele”?

Domnul Călin Georgescu ne dorește un bine absolut: o viață liniștită pe malurile unor râuri curate, cu natură maxim bio, în zumzăitul vesel al albinelor, cu reîntoarcerea la tradiționalismul românesc lipsit de „cezariene”, cu păduri pe care nimeni nu le mai taie și, mai ales, cu redevenirea românilor proprietari asupra bogățiilor minerale și asupra pământului, considerat cel mai important tezaur al nației.


Doamna Elena Lasconi este mai generalistă, promițând un „bine generalizat” al apărării bunăstării, al apărării democrației față de dușmanii „putiniști”, un bine al iubirii și al unității dintre toți românii din țară și de pretutindeni.

Nimeni nu i-ar putea contrazice. Ceea ce spun domniile lor, ne dorim cu toții. Toți vrem să fie bine și să ne fie din ce în ce mai bine, dar, din păcate, condițiile concrete ale realității actuale românești nu permit ajungerea la „bine” decât prin acceptarea „răului”.

Celebrul „să fie bine ca să nu fie rău” se transformă iremediabil în „să fie rău ca să fie bine”. Care este explicația acestui „rău” iremediabil? În ce constă răul? În necesitatea rezolvării problemei deficitului bugetar.

Comisia Europeană a aprobat planul financiar al guvernului pe șapte ani de reducere a deficitului. Acesta presupune nu doar reduceri de cheltuieli, ci și creșteri ale impozitării pe diferite categorii și perioade. Oricum ar fi, este evident un program de austeritate care va pune presiune nu doar pe mediul de afaceri, ci și pe cetățean.

Este „rău”, dar este un rău absolut necesar pentru a ne fi „bine” în viitor.

Ceea ce aștept de la cei doi distinși candidați este măcar o dovadă a faptului că sunt conștienți că binele promis depinde esențial și obligatoriu de răul pe care va trebui să-l suportăm. Aștept să ne spună cum intenționează să acționeze pentru ca cetățenii să suporte cât mai acceptabil „răul” austerității, cum vor acționa ca, în condițiile grele ale viitorilor ani, să medieze și să atenueze eventualele tensiuni sociale.

Din punctul meu de vedere, în actualele condiții dificile din punct de vedere economic, intern și internațional, cea mai importantă calitate a unui candidat la cea mai înaltă funcție din stat este aceea a pregătirii și competenței sale pentru întâlnirea și lupta cu „răul”, nu aceea a dorinței de „bine”.


Din păcate, binele va veni în România numai după ce vom face față răului.

Ne așteaptă o perioadă grea, în care vom trebui nu numai să reparăm greșeli, dar și să consolidăm ceea ce am câștigat. Vor fi multe nemulțumiri, posibile mișcări sociale, precum și posibile schimbări de guverne.

Președintele va trebui să fie mediator competent și echidistant și, ca să îl parafrazez pe unul dintre candidați, să fie „făcător” de echilibru”, a scris Mircea Coșea într-un editorial pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel