EXCLUSIV  Laser ELI-NP, Măgurele. Thales a livrat cel mai puternic laser din lume

Povestea laserului de la Măgurele, poate cel mai ambițios proiect la ora actuală din România, a început în urmă cu mai bine de 10 ani, când cercetătorul francez Gerard Mourou și academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), au stabilit să construiască la București un centru care să aducă laolaltă fizica laserilor și fizica nucleară. 

Centrul de la Măgurele este rezultatul unei descoperiri, în 1985 a lui Gerard Mourou, care, iată, i-a adus anul acesta Nobelul pentru Fizică.

Dincolo de mințile strălucite care au conturat proiectul, a fost nevoie de un partener pe măsură, capabil să livreze sistemul propriu-zis, acesta fiind gigantul tehnologic Thales, care are operațiuni și în România.

Silviu Agapi, directorul general al Thales România, a povestit pentru DC News cum s-a luat decizia participării la acest proiect pe care nimeni nu l-a mai încercat vreodată în lume: construirea celui mai puternic laser.

„A fost un proces foarte riguros în interiorul companiei, de verificare a tuturor detaliilor de execuție, am făcut toate probele preliminarii, inclusiv un audit internațional pentru a confirma funcționalitatea sistemelor la complexitatea cerută de proiect și la nivelul acesta de putere. Este și un act de ambiție al Thales, am dorit să demonstrăm că putem implementa acest proiect tehnologic unic. Într-o companie ca Thales nu poți porni un poiect fără să ai claritate asupra a tot ceea ce va urma”, a spus Silviu Agapi, directorul general al Thales România.

Nu ne-am retras niciodată dintr-un proiect

„Thales a avut o abordare pragmatică, nu a întârziat, nu a depășit bugetul care a fost de aproximativ 60 de milioane de euro. Suntem la zi cu implementarea”, a spus academicianul Nicolae Zamfir.

Pentru Thales, un proiect de 60 de milioane de euro este mic, având în vedere că gigantul european în domeniul tehnologiei industriale derulează proiecte strategice de ordinul milioanelor de euro și chiar a miliardelor de euro.

„Thales nu acceptă să facă greșeli și nu s-a retras niciodată din vreun proiect. Avem mijloacele necesare să ducem la final acest proiect unic în lume, avem știința de a tehnologiza cercetarea și produsele, iar laserul presupune un instrument industrializat”, a mai spus Agapi.

Laserul de la Măgurele ar urma să atingă puterea maximă în aprilie 2019 și, odată finalizat, va avea aplicabilitate în numeroase domenii, cu precădere în sănătate. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel