Până la sfârșitul anului, NASA va începe să testeze laserele spațiale pentru comunicații de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Aceasta este o demonstrație cheie a sistemului de comunicații cu releu pentru Stația Spațială Internațională (ISS), o realizare care ar putea deschide calea pentru modul în care oamenii vor comunica nu doar în orbita joasă a Pământului, ci și pe suprafața Lunii și dincolo de aceasta.
Deși radioul a fost de mult timp principala modalitate de comunicare pentru misiunile spațiale, atât cele cu echipaj, cât și cele fără echipaj, matricele de comunicații cu laser aduc cu ele numeroase beneficii evidente. Din punct de vedere logistic, aceste echipamente sunt mai economice și mai ușoare decât dispozitivele radio tradiționale. În plus, utilizarea lungimilor de undă mai scurte de către laserele spațiale permite transmiterea unei cantități mult mai mari de date în comparație cu undele radio.
Laserele spațiale dezvoltate de NASA vor juca un rol esențial în evoluția comunicațiilor viitoare. Un exemplu notabil este instrumentul Integrated LCRD Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal (ILLUMA-T) al NASA, care va fi lansat în cadrul unei viitoare misiuni comerciale de reaprovizionare SpaceX. Acest instrument va colabora cu Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) al NASA, care a fost lansat în decembrie 2021 și reprezintă un pas important în dezvoltarea comunicațiilor spațiale avansate.
ILLUMA-T va folosi lumină infraroșie pentru a trimite și a primi comunicații laser la o rată de date mai mare decât cea disponibilă anterior. Odată instalate, ratele mai mari ale acestor instrumente vor permite transmiterea mai multor videoclipuri și imagini înapoi pe Pământ, totul la aproximativ 1,2 gigabiți pe secundă, comparabil cu o conexiune la internet foarte rapidă de pe Pământ, scrie Popular Science.
După instalare, ILLUMA-T va transmite mai întâi date către și de la satelitul LCRD care planează la 35.400 de kilometri deasupra Pământului, pe o orbită geosincronă. Între timp, LCRD va transmite date înapoi către Pământ la două stații din California și Hawaii, locaţii ideale unde acoperirea cu nori este relativ scăzută, ceea ce este de dorit pentru transmisiile cu laser.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News