EXCLUSIV  Laserul de la Măgurele, șansă de „interes mondial“ pentru Capitală. Rareș Hopincă: Proiectul de importanță zero ar fi supra-lărgirea șoselei / video

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Rareș Hopincă, city managerul Sectorului 5, a vorbit despre dezvoltarea infrastructurii între București și zonele înconjurătoare și oportunitățile pe care Capitala României riscă să le piardă.

În cadrul unui interviu la DC News, Rareș Hopincă, city managerul Sectorului 5 a fost întrebat de jurnalistul Val Vâlcu despre dezvoltare infrastructurii între București și Măgurele, pe fondul interesului tot mai crescut la nivel mondial față de institutul de cercetare din acest oraș și a laserului de acolo.

„Laserul de la Măgurele a atins capacitatea maximă, a fost un eveniment științific mondial, se discută în comunitatea savanților de cele 3 fascicule cu puterea de 10 PW. Sunt mulți cercetători din străinătate. Japonezii vor să construiască o fabrică de lentile de laser în zonă. Se poate gândi un proiect comun între Sectorul 5 și Măgurele? Era vorba de o rețea de transport, o linie de tramvai care să lege orașul de Măgurele“, a punctat Val Vâlcu.

Jurnalistul a făcut referire la faptul că, săptămâna trecută, în cadrul unui workshop din Japonia s-a discutat despre fasciculele laser de 10 PW înregistrate la Măgurele. Prin această apariție, într-una dintre cele mai dezvoltate țări de pe glob, România a intrat în topul cercetării laserelor.

„Există un proiect la nivelul Primăriei București de supra-lărgire a Șoselei București-Măgurele. Există de cel puțin 10 ani, dar, din păcate, nimeni de la Primăria Capitalei nu s-a ocupat de acest proiect. Acum, mai repede decât oricând, avem nevoie de căi de comunicație către orașul Măgurele.

Cunoscând bine proiectul laserului de la Măgurele, știu că în faza a doua trebuiau atrași până la 10.000 de specialiști. E o întreagă comunitate care trebuie să aibă servicii publice de calitate. Proiectul de importanță zero ar fi supra-lărgirea șoselei pentru a asigura o fluență în trafic mult mai bună față de ce există la acest moment“, a spus Rareș Hopincă.

„În cât timp s-ar putea realiza dacă lucrurile merg fără hopuri, blocaje, contestații?“, a întrebat  Val Vâlcu.

„Un astfel de proiect nu ar putea dura mai puțin de 2 ani. Vor fi necesare exproprieri“, a replicat Rareș Hopincă.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Amplu proces de regenerare urbană în Rahova. Amenzi usturătoare pentru proprietarii de animale de companie care nu strâng gunoiul

„Iar ca facilități de cazare? Că tot vorbeam de distracție, divertisment, timp liber? Acei cercetători vin spre București“, a insistat Val Vâlcu.

„Acei cercetători vin în București și vor avea programul de muncă în cadrul centrului de la Măgurele“, a spus city managerul.

„Și în București unde vor sta, că se discuta de construirea unui cartier?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Mult mai dinamic a fost CJ Ilfov, care a reușit să atragă și fonduri europene pentru dezvoltarea zonei Măgurele, iar componenta rezidențială va veni ca o completare. Componenta de rezidențial se va dezvolta în jurul facilității de cercetare științifică și dezvoltare industrială din zona Măgurele, cu contribuția Consiliului Județean Ilfov.

În ceea ce privește Bucureștiul, nu pot decât să constat în continuare că reușește să piardă și acest moment și să nu fructifice marea oportunitate pe care o avem, totuși, la porțile orașului“, a completat Rareș Hopincă.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Rareș Hopincă spune cum vede transformarea Sectorului 5, cea mai săracă zonă din București / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel