Fostul ministru al Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely, a primit din partea DNA neînceperea urmăririi penale în dosarul în care este acuzat de fals în declarații și trafic de influență, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Szepessy Szabolcs, fost consilier al lui Borbely în perioada în care acesta era ministru, Ioan Ciocan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, și Anton- Petru Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acatari, au fost trimiși în judecată.
UPDATE: Din referatul procurorilor DNA reseie că soția fostului ministru, Melinda Borbely, învinuită la rândul ei în acest dosar, a mințit sub jurământ când a spus că nu a primit bani și alte foloase. Procurorii o contrazic prin înregistrări în care oamenii de afaceri din dosarul DNA au fost apar în timp ce mergeau la cumpărături cu soția fostului ministru și discutau despre materialele pe care trebuie să le cumpere, spun procurorii DNA, ca șpagă pentru familia Borbely.
Politicianul român de etnie maghiară a fost ministru al Mediului în perioada decembrie 2010 - aprilie 2012.
DNA susține că s-a dispus NUP în cazul lui Borbely pentru că plenul Camerei Deputaților a respins, în septembrie 2012, solicitarea de încuvințare a începerii urmăririi penale pe numele fostului ministru, care era la acea vreme și deputat.
DNA spune că societatea condusă de Ioan Ciocan i-a oferit lui Borbely, prin intermediul consilierului său, Szabolcs, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 80.000 de lei, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului. În schimbul serviciilor, lui Borbely i s-ar fi cerut să-și folosească influența la Administrația Națională "Apele Române", pentru ca firma lui Ciocan să fie favorizată în cadrul mai multor licitații organizate de A.N "Apele Române".
Firma Lescaci Com SRL Negrești Oaș a încheiat în perioada 2010-2011, cu unități din subordinea Apelor Române, 19 contracte de execuție lucrări (amenajări, îndiguiri, recalibrări ș.a) și "numeroase acte adiționale" la aceste contracte". Valoarea acestor contracte atinge, conform DNA, aproape 300.000.000 de lei, cu TVA inclus.
DNA descrie un tipar identic și în cazul lui Petru Molnar, care, spun procurorii, i-a reamenajat și extins un imobil lui Borbely, pentru ca acesta să-și folosească influența pe lângă Apele Române, în favoarea firmei lui Molnar. În perioada 2010-2011, firma Azimut SRL Acățari a încheiar cu Apele Române trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice și două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.
Redăm integral comunicatul DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
CIOCAN IOAN, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,
MOLNAR ANTON – PETRU, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari , în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,
SZEPESSY SZABOLCS, consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor (la data faptelor), în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență și complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență,
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului și Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș la diferite licitații organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.
S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unități din subordinea Administrației Naționale „Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă „Someș Tisa”, Administrația Bazinală de Apă „Banat”, Administrația Bazinală de Apă „Olt”, Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița”, Administrația Bazinală de Apă „Siret”, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” și Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuție de lucrări și numeroase acte adiționale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităților susmenționate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).
În aceeași perioadă, inculpatul Molnar Anton – Petru – administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului și Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea și extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acățari, la diferite licitații organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.
În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acățari a încheiat cu Administrația Națională „Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă „Mureș”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice și două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș.
Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale (încuviințare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deținea calitatea de ministru și pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de numitul Borbely Laszlo pentru două infracțiuni de trafic de influență și pentru fals în declarații.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitorului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu