Pe 14 Iunie, seara, in timp ce la Bucuresti parlamentarii romani se imbranceau si se injurau la propriu pentru controlul Curtii Constitutionale, la Bruxelles Laszlo Tokes era ales - cu largul sprijin al europarlamentarilor PDL, 11 la numar - vicepresedinte al Parlamentului European. Dl Tokes a ocupat unul din cele 11 posturi de vicepresedinte ramas vacant dupa ce un parlamentar ungar s-a dus acasa pentru a prelua presedintia Parlamentului de la Budapesta. In calitate de membri ai Partidului Popular European, PDL si UDMR au sprijinit candidatura controversatului episcop. In mod normal, alegerea unui cetatean roman intr-o functie atat de importanta ar fi trebuit sa fie un motiv de satisfactie la Bucuresti.
Oricare dintre cei trei europarlamentari UDMR de la Bruxelles ar fi facut cinste atat minoritatii nationale din care fac parte, cat si Romaniei in ansamblul ei. Laszlo Tokes este insa o personalitate atat de controversata, incat UDMR s-a delimitat adesea de conceptiile sale. Dl. Tokes s-a evidentiat prin faptul ca a facut plangere la toate instantele europene, precum si in Statele Unite, acuzand Bucurestiul ca desfasoara “purificarea etnica a maghiarilor din Romania” similara cu cea aplicata in Serbia lui Milosevici asupra bosniaciacilor si kosovarilor. Dl. Tokes este un promotor activ al autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, sprijina independenta teritoriala pe criterii etnice si drepturile colective pentru minoritati. Foarte grav in Europa de astazi, dl Tokes nu recunoaste Trianonul si militeaza deschis pentru modificarea granitelor intre state. Tot ceea ce ar putea dezbina mai mult Europa in conditiile actualei crize economice este reprezentat de dl. Tokes prin ultranationalism, iredentism si negarea celor mai multe dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene.
In plan extern, alegerea d-lui Tokes arata ca lobby-ul ungar din Europa isi reia dupa venirea la putere al lui Viktor Orban componentele sale acute de ultranationalism. Politica externa ungara are ca obiectiv acum construirea unei punti cu Polonia, tara din Est cu cel mai puternic lobby in Occident. Cele doua state ar dori astfel sa atraga din Vest o mai mare parte a investitiilor si ajutoarelor economice atat de necesare in criza. Din nefericire, Romania a trecut pe langa un asemenea demers, practic, tara nemaiavand de 6 luni de zile nici un fel de politica externa.
In plan intern, sprijinul PDL pentru dl Tokes are insa o alta semnificatie. Presedintele Basescu ar putea sacrifica orice pentru a ramane la putere prin guvernul premierului Boc. Faptul ca, prin votul dat lui Tokes, PDL ar putea pierde un important fief electoral – Transilvania, devine un risc asumat pentru Palatul Cotroceni. Pentru romanii ardeleni, incarcatura toxica al lui Laszlo Tokes este fara echivoc. Si totusi, dl Basescu a trebuit sa-si asume acest risc caci, fara votul UDMR de marti 15 iunie, guvernul Boc s-ar fi prabusit. Acest lucru ne da o idee asupra dimensiunii compromisului pe care presedintele Basescu e dispus sa-l faca pentru a pastra puterea cu orice pret: condamnarea la foame si la moarte a zeci de mii de pensionari, indatorarea tarii cu zeci de miliarde de euro in timpul campaniei electorale, fapt ce va greva asupra generatiilor viitoare, folosirea Justitiei si a Serviciilor secrete drept arme electorale si instrumente de mentinere a puterii si, in final, calcarea in picioare a demnitatii a milioane de romani ardeleni si nu numai. Daca la viitoarea motiune de cenzura conditia ca guvernul Boc sa ramana la putere ar fi inscrierea d-lui Tokes in PDL, eventual intr-o functie inalta, acest lucru ar fi acceptat imediat de presedintele Basescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News