Un comunicat de la biroul europarlamentarului László Tőkés, informează că, în 14 octombrie, la Praga, va fi înființat un centru de documentare pan-european al victimelor totalitarismului. Platforma Memoriei și Conștiinței Europene va fi lansată în paralel cu summitul prim-miniștrilor grupului de la Visegrad.
Șefii a 19 instituții și organizații specializate în istoria totalitarismului vor participa la ceremonia care v-a avea loc în prezența prim-ministrului Petr Nečas și a Vice-Președintelui Parlamentului European, László Tőkés, se anunță în comunicat. Inițiativa a aparținut cehilor și a pornit în 2008, fiind susținută de către Parlamentul European. Concret, ”inițiativa va asigura suport în crearea rețelei și cooperării între instituțiile naționale de cercetare specializate în domeniul istoriei totalitare, și în crearea unui centru de documentare/memorial pan-european al victimelor tuturor regimurilor totalitare."
În prezentarea evenimentelor care vor avea loc la Praga, la mijlocul lunii octombrie, László Tőkés se prezintă drept conducătorul revoluției democratice din 1989 din România. În textul comunicatului emis de către biroul său de europarlamentar scrie negru pe alb:”Ceremonia va fi inaugurată de către Domnulul Petr Nečas, primul ministru a Republicii Cehe și de către Domnul László Tőkés, Vice-Președintele Parlamentului European și conducătorul revoluției democratice din 1989 din România”.
Printre membrii fondatori ai Platformei Memoriei și Conștiinței Europene se numără și Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Român.
Iată lista completă a fondatorilor platformei:
Bulgaria: Centrul Hannah Arendt Sofia
Republica Cehă: Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Arhiva Serviciului de Securitate
Estonia: Institutul Eston a Memoriei Istorice, Fundația Unitas
Germania: Comisarul General pentru Documentele Serviciului de Securitate al Statului din fosta RDG, Memorialul Berlin-Hohenschönhausen, Societatea Hannah Arendt Köln
Ungaria: Fundația Publică pentru Cercetarea Istoriei și Societății din Europa Centrală și de Est -- Muzeul Casa Terorii
Letonia: Asociația Muzeul Ocupației din Letonia
Lituania: Comisia internațională pentru evaluarea crimelor naziste și ale regimurilor din ocupația sovietică în Litvuania, Centrul de cercetare a genocidului și rezistenței din Liuania
Olanda: Fundația Istoria Regimurilor Totalitare și a Victimelor
Polonia: Institutul comemorării naționale, Muzeul Rising din Varșovia
România: Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Român
Slovacia: Fundația Jan Langos
Slovenia: Centru de studiu pentru reconciliere națională
Suedia: Institutul de informare despre crimele comunismului
Principalele obiective ale Platformei Memoriei și Conștiinței Europene
Noua instituție pan-europeană își propune :
- să sensibilizeze opinia publică cu privire la istoria europeană și crimele comise de către regimurile totalitare, și să încurajeze o amplă discuție la nivel european cu privire la cauzele și consecințele regimului totalitar, precum și referitor la valori comune europene cu obiectivul de a promova demnitatea umană și drepturile omului,
- să contribuie la aprofundarea integrării tuturor cetățenilor europeni, la promovarea respectului și înțelegerii democrației, a drepturilor omului, a statului de drept în întreaga Europă cu obiectivul de a evita viitoare amenințări la adresa democrației.
Ședința constitutivă și lucrările inițiale ale Platformei Memoriei și Conștiinței Europene au fost sprijinite de o subvenție al Fondului Internațional Visegrad (www.visegradfund.org).
Citește și:
Tőkés renunță la PE pentru alegerile din Transilvania
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News