Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei, organizație internațională dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.
Progresele României din domeniul justiției și respectarea statului de drept au fost evidențiate în raportul APCE.
Potrivit raportului, ”România a făcut progrese importante în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice și respectarea drepturilor omului”. Totodată, adunarea ”a felicitat autoritățile române pentru că au demonstrat voință politică și angajamentul de a respecta pe deplin obligația lor de a menține standardele democratice”.
Au fost apreciate și ”reformele structurale ale sistemului judiciar românesc aflate în desfășurare, menite să abordeze o serie de preocupări formulate, inter alia, de Comisia de la Veneția și Grupul de state împotriva corupției (GRECO)”.
”În ceea ce privește independența judiciară, desființarea SIIJ la 11 martie 2022 a marcat un pas important, care trebuie lăudat. Adunarea salută adoptarea de către guvern, în decembrie 2021, a Strategiei anticorupție pentru 2021-2025 și constată cu satisfacție eficacitatea sporită a investigării și sancționării corupției la nivel mediu și înalt. În special, Direcția Națională Anticorupție trebuie lăudată pentru continuarea trendului ascendent în ceea ce privește numărul de puneri sub acuzare și reducerea numărului de dosare restante. De asemenea, Adunarea felicită Parlamentul României pentru că și-a revizuit Regulile de procedură în iunie 2022, permițând cercetarea penală mai eficientă a discursurilor instigatoare la ură în rândul politicienilor. Adunarea felicită România pentru angajamentul său de a proteja drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale. (...) România poate fi considerată un exemplu de bune practici europene în acest domeniu. România trebuie lăudată pentru reacția sa promptă și pentru asistența acordată unui număr mare de persoane care au nevoie de protecție internațională”, se arată în raportul APCE.
Citește și:
Întrebată, în cadrul unui interviu Agerpres, dacă a simţit o schimbare de temperatură la Bruxelles în jurul subiectului aderării României la Schengen, Adina Vălean a afirmat că 'temperatura a fost cea potrivită întotdeauna la Bruxelles', iar Comisia Comisia Europeană a sprijinit şi a pledat mereu pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
'Acum, ştim foarte bine că această decizie este una de natură politică şi nu depinde de arhitectura instituţională europeană, ci strict de participanţii (...) în acest proiect, care este spaţiul Schengen. Eu mă bucur că a făcut cancelarul german (Olaf Scholz - n.r.) această afirmaţie. În general, am avut sprijinul afirmat al Franţei, al altor mari ţări europene, mari în sensul de greutate economică şi influenţă politică, dar până nu e toată lumea de acord, acest lucru nu se poate întâmpla. Eu sper ca, o dată în plus, să fie apreciat efortul României şi prestaţia ei din punctul de vedere al siguranţei frontierelor în cadrul acestui conflict şi poate că, la o nouă evaluare, lucrurile vor merge mai bine', a afirmat Adina Vălean.
Întrebată dacă există o mai mare disponibilitate din partea executivului UE decât în alţi ani privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe care unele ţări îl leagă de aderarea la spaţiul de liberă circulaţie, Adina Vălean a răspuns că a înţeles de la liderii politici europeni şi români că ridicarea MCV este pasul următor firesc pe drumul aderării la Schengen.
'Ce a adus nou această Comisie este acest mecanism al statului de drept la nivel european. Deci, cumva, să spunem, ştacheta s-a ridicat deasupra unor mecanisme bilaterale cu state membre. Eu am înţeles din declaraţiile liderilor politici europeni şi români că acesta este pasul următor firesc. Nu am alte amănunte să vă spun acum', a mai declarat Adina Vălean, conform sursei citate.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu