Laura Chiriac pariază pe Francois Hollande

laura chiriac deschidere
laura chiriac deschidere
Alegeri prezidentiale 2024

Laura Chiriac, specialistul România Tv în probleme de politică internaţională, a analizat pentru DeCe News dezbaterea electorală dintre Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, singura întâlnire față în față înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa. Discursul, şansele celor doi candidaţi dar şi o comparaţie între ceea ce a fost în 2009 la dezbaterea din România, au fost analizate de jurnalista Laura Chiriac, care se va afla la Paris în ziua alegerilor.

R: - Ce impresie v-a lăsat dezbaterea dintre Sarkozy şi Hollande?

L. C. - A fost un joc al nervilor, mai mult decât o dezbatere. Hollande a stat puţin la pândă şi a încercat să îl provoace pe Nicholas Sarkozy. Discuţia a avut momente în care Hollande întreba "domnule Sarkozy, sunteţi vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat?", iar Sarkozy răspundea "Nu, nu eu sunt vinovat, este o stiuaţie delicată la nivelul întregii Uniuni Europene". Era un fel de război psihologic între ei, fiecare încercând să îl prindă în off-side pe celălalt.

Moderatorii au reuşit cu greu să îi ţină în frâu, practic nu le-au adresat nicio întrebare. Deşi era fixat un program strict, cei doi nu l-au respectat.

R: - Ce asemănări sau deosebiri ar fi între dezbaterea din Franţa şi cea din România, din 2009?

L. C. - Diferenţa este mare. La noi se vorbea despre Voiculescu, Vântu sau privatizarea Poştei Române, în timp ce în Franţa se discută despre teme cu adevărat importante: locuri de muncă, energie nucleară, viitor european. Există şi asemănări, pentru că este şi firesc. La fel ca şi la noi cei doi au stat mereu la pândă pentru greşeala adversarului.

R: - Există un favorit în acest moment?

L.C. - Favoritul este clar Francois Hollande. Dezbaterea de aseară nu a schimbat nimic, a fost un meci egal.

R: - Victor Ponta şi-a arătat deschis susţinerea pentru Hollande. Dacă totuşi ar câştiga Sarkozy, care ar fi efectele?

L.C. - Ar fi greu să se întoarcă situaţia. Dar, dacă ar câştiga Sarkozy cred că poziţia lui Victor Ponta ar fi luată drept o declaraţie politică şi interpretată ca atare.

R: - Se tem francezii de fraudă electorală?

L.C. - Nu se vobeşte în Franţa despre aşa ceva. S-a vorbit foarte mult însă despe acordarea dreptului de vot pentru străinii care trăiesc în Franţa. Se consideră că şi ei trăiesc în acelaşi climat social, plătesc aceleaşi taxe. Asta e dezbaterea legată de vot.

R: Care este prezenţa aşteptată la vot?

L.C. - În primul tur a fost o prezenţă masivă la vot, cea mai mare de după 1981, când a câştigat Mitterand. De fapt Mitterand este considerat un fel de părinte spiritual al lui Fracois Hollande, care l-a evocat foarte mult în această campanie. Dacă va fi o prezenţă masivă la vot, va câştiga Hollande, pentru că oamenii se mobiliează doar când sunt nemulţumiţi de cei de la putere.

R: -  Dacă în România ar fi alegeri mâine, ar fi aceeaşi mobilizare ca în Franţa?

L.C. - În toată Europa bate un vânt de schimbare. Criza a creeat nemulţumiri în rândul oamenilor. Priviţi la ceea ce s-a întâmplat în Spania, Italia sau Grecia. Oamenii sunt nemulţumiţi şi cred că ar ieşi la vot masiv.

 R: - Dacă pierde Sarkozy, se strică relaţia cu Germania?

L.C. - S-a discutat mult aseară despre relaţia franco-germană. Angela Merkel a declarat deschis că îl susţine pe Sarkozy. În acelaşi timp, Hollande s-a arătat sceptic în privinţa politicii de la Berlin. Este de văzut, pentru că şi în Germania au loc alegeri şi Merkel nu este sigură de victorie. După aceea vom putea vorbi despre influenţa la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel