Laura Codruța Kovesi, bilanț DNA 2014. Klaus Iohannis și Victor Ponta, prezenți- LIVE VIDEO

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, prezintă bilanțul activității instituției pentru anul 2014. La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, dar și directorul interimar al SRI, Florian Coldea. 

Laura Codruța Kovesi a expus, la bilanțul DNA pentru anul 2014, elementele definitorii: "S-a înregistrat o serie de premiere - cele mai multe dosare penale de soluționat, cele mai multe rechizitorii emise într-un an, cele mai multe condamnări, cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați într-un an. Activitatea DNA în 2014 e caracterizată de un grad înalt al cazuisticii penale. Fundamentul l-a consitutiut efortul substanțial și consecvent al procurorilor DNA. Cei 97 de procurori au avut peste 9100 de cauze. În medie, un procuror a făcut acte de urmărire penală în 105 cauze în același timp. Numărul rechizitoriilor a crescut foarte mult în acest an, ajungând la peste 300. Datele statistice confirmă eficiența DNA. Peste 1100 de inculpați au fost trimiși în judecată. Activitatea judiciară a DNA a fost desfășurată de 28 de procurori care au participat în ședintele de judecată. Peste 1130 de inculpați au fost condamnați definitiv. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menținut la 9%, sub media europeană, dar trebuie continuată peocuparea pentru creșterea standardelor de calitate. Frauda în achiziții publice cu fonduri UE și fonduri naționale. Peste 700 de cauze cu suspiciuni având ca obiect suspiciunea de fraudare a fondurilor. Cele mai multe cauze sunt cu fonduri naționale, fondurile UE fiind mai bine protejate. S-a constatat îmbunătățirea mecanismelor de fraudare. Numărul sesizărilor de la instituțiile de control a scăzut în 2014. Corupția în sistemul judiciar a fost și rămâne o prioritate. 35 de magistrați trimisi în justitiei în 2013, condamnati 20. Statistic se vede creșterea cauzelor cu magistrați. Multe dosare au fost inițiate ca urmare a plângerilor depuse de justițiabili. Numărul mare de magistrați inculpați an de an pentru corupție trebuie să ne îngrijoreze, pentru că reprezintă o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesară prevenția, întărirea sistemului de control intern. Deseori au existat sesizări anterioare la Inspectia judiciară față de acești magistrați. DNA a solictat Parlamentului încuviintarea urmăririi penale pentru 9 parlamentari și pentru 12 miniștri. Investigarea coruptiei la nivel înalt va continua. Anchetele DNA în 2014 au vizat domenii diversificate: sănătate, educație, achiziții publcie, fraude cu fonduri UE. Într-un singur dosar, intervenția DNA a stopat fraudarea bugetului cu 105 milioane euro. În alt dosar, intervenția DNA a împiedicat retrocedarea ilegală a unor terenuri, care ar fi produs o daună de 300 milioane euro. Brașov, Cluj, Oradea, Pitești, Ploiești, Timișoara și Suceava sunt birourile teritoriale DNA cu rezultate pozitive". 

Stratfor, previziune: Rusia se dizolvă, România și Basarabia se unesc

Procurorul șef al DNA a adăugat că "toate rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fără ajutorul polițiștilor judiciari. În 2014, valorile indisponibilizate au fost de peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA. Hotărârile judecătorești definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă ar fi executate, e mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an. Activitatea DNA a fost influențată de modificările legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri. Unele dispoziții au creat dificultăți procurorilor. Am înaintat MJ și CSM mai multe propuneri de modificări legislative care pot influența eficiența investigațiilor. E vorba de accesul la informații legate de traficul de date, procedura în camera preliminară, administrarea de probe. În 2014, DNA s-a aflat în atenția opiniei publice. Interesul mediatic nu poate fi oprit sau cenzurat de DNA. O realitate care ne bucură e că interesul public e foarte ridicat, ceea ce se reflectă și în dublarea numărului de accesari pe site-ul DNA față de 2013. DNA se bucura de o încredere de pste 55%, cea mai mare încredere din sistemul judiciar. Creșterea încrederii publice se reflectă în creșterea cu 78% a numărului de sesizări primite de la cetățeni. DNA a aplicat legea în mod egal. Nu a avut rețineri în a atinge vârful piramidei corupției, indiferent de culoarea politică. Suntem constienți ca un nivel ridicat de încredere înseamnă și o responsabilitate pe măsură. Vă asigur că vom folosi această încredere cu bună credință". 

Alertă cu bombă la două bănci din Chișinău, înainte de vizita lui Klaus Iohannis. Radu Tudor: Traseul trebuie schimbat

Laura Codruța Kovesi a mai subliniat că volumul de muncă s-a dublat față de momentul înființării instituției. În prezent, la DNA, sunt 5.000 de dosare, care nu sunt simple, iar volumul depășește resursa fizică. Procurorul șef al DNA a precizat că a făcut cerere pentru cincizeci de posturi noi. 

"În 2015, prioritățile vor viza și cauzele în fraudarea achizițiilor publice, corupția în mediul de afaceri, în educație, sănătate, cu accent pe confiscarea extinsă", a precizat Laura Codruța Kovesi. Procurorul șef al DNA a mai spus că instituție ce-o conduce nu este un om, "pentru că anchetele noastre au vizat oameni ce păreau de neatins, am fost atacați. Răspunsul nostru a fost prompt, dar nu personal, ne-am continuat activitatea". Kovesi a mai spus că nu contează banii din conturi și poziția socială. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel