Laura Codruța Kovesi face bilanțul DNA pentru anul 2016.
Iată principalele declarații ale procurorului șef al DNA:
- în această luptă am avut alături de noi cel mai important aliat, cetățenii României;
- eforturile justiției trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional;
- 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fără precedent la adresa DNA;
- au fost trimise în judecată 1300 de persoane, dintre care 3 miniștri, șase senatori, 11 deputați, 16 magistrați, 20 de directori de companii naționale.
- dacă celelalte instituții nu introduc mecanisme de prevenire și control, cetățenii vor fi în contunuare afectați de corupție;
- achizițiile publice au fost un domeniu prioritar, mai mult decât un sfert dintre inculpații trimiși în judecată au comis infracțiuni de abuz în serviciu, prejuciile fiind de peste 260 de milioane de euro;
- acum există o largă dezbatere despre abuzul în serviciu, CCR nu l-a dezincriminat, a fosrt declarată neconstituțional prin sintagma ”în mod defectuos cu încâlcarea legii”.
- instanțele au aplicat decizia interpretativă și 71 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, 15 achitate încălcând doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fuseseră trimise în judecată anterior deciziei CCR.
- există vulnerabilități majore în achizițiile publice, atribuirea contractelor fiind condiționată frecvent de primirea unor sume de bani.
- frecvent sunt achiziționate produse inutile sau aparatură care nu poate fi utilizată; deși pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu e vorba de simple greșeli, ci de abuzuri care maschează o mită sau un folos;
- multe achiziții se fac cu încălcarea legislației secundare, ceea ce lasă societatea neapărată după decizia CCR.
- procurorii au avut cazuri cu prețuri subevaluate de până la 800%, Poate cineva greși un preț cu 800%?
- la imobilele retrocedate ilegal, prețul plătit în plus de stat a fost și de 10 ori mai mare decât prețul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii?
- unele spitale încheie contracte doar cu unele societăți, ceea ce a făcut ca procentul cerut ca mită din contracte să fie mai mare decât în alte domenii. Procentul comisioanelor ilegale e cuprins între 10 si 20% din valoarea contractelor din sănătate; Dorim ca fapte ce pun în pericol sănătatea publică să fie sancționate doar pe erori administrative?
- noi aplicăm legea și ne dorim să fim consultați în mod real, nu credem că sunt necesare modificări legislative, care pot afecta eficiența luptei anticorupție, nu credem că sunt necesare modificări care aduc atingere independența magistraților;
- în aceste zile am simțit că facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil și matur. CSM, procurorul general, instanțele și parchetele au reacționat unitar.
- recuperarea produselor infracțiunii a fost o componentă importantă, au fost luate măsuri asiguratorii de peste 760 de mil. de eurp, de multe ori în cauzele noastre sunt implicate persoane care obțin profituri uriașe.
- niciun infractor nu trebuie să se simtă în siguranță, indiferent unde și-a ascuns banii.
- am sechestrat două proprietăți în Franța de peste 3,5 mil de euro, am blocat conturi în Cipru, Elveția și Germania.
- instanțele au condamnat definitiv 11 deputați.
- procentul de achitări s-a menținut la 10%.
- cele mai multe motive de achitare au fost determinate de achitarea legii penale mai favorabile, achitarea unor decizii ale CCR sau aprecierea probelor, procentul fiind sub media europeană.
- în 2016, judecătorii au decis definitiv confiscarea și recuperarea în suam de peste 226 de mil de euro.
- un procuror DNA are în medie 100 de dosare de soluționat în același timp.
- atacurile la adresa DNA au fost fără precedent, sistemul s-a confruntat cu atacuri incredibile, cu angajarea de firme de specialitate în acțiuni de intimidare.
- am sesizat CSM, care și-a îndeplinit rolul.
- respectăm libertatea de opinie dar nu trebuie neglijat fenomenul informațiilor false care poate afecta credibilitatea și încrederea în justiție.
- suntem procurori și am depus un jurământ, să respectăm legea, aceeași care ni se aplică și nouă. Un procuror nu falsifică dosare, probe, nu are o agendă ascunsă, nu face jocuri politice. Magistrații controlează munca procurorilor. Acuzațiile au fost făcute de mai multe ori de condamnați sau inculpați. Presiunile depășesc limite inacceptabile într-o societate democratică.
- cetățenii trebuie să știe că actele unui procurori sunt aprobate sau respinse de judecător.
- dacă procurorii încalcă legea sau etica, ajung în fața instanței sau pleacă din DNA.
În curs de actualizare
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News