Proaspătă mămică, Laura Cosoi învață din mers anumite “trucuri” despre bebeluș și alăptat.
S-a mai familiarizat cu noul său statut și încearcă acum, pe cât posibil, să împărtășească din experiența ei și viitoarelor mămici. Capitolul “Alăptat” este acum preocuparea Laurei și pentru că este pentru, încearcă să împărtășească tuturor ceea ce trăiește acum, cu fetița ei, Rita, atunci când o pune la sân. Vedeta a scris despre asta pe blogul său și se consideră o norocoasă pentru că s-a obișnuit imediat cu ideea de a-și hrăni astfel copilul.
“De când m-am întors cu Rita de la maternitate, foarte multe femei m-au întrebat despre hrănitul la sân. Mi-am dat seama cu ocazia aceasta cât de multă presiune se pune pe mămici și cum un lucru firesc se transformă într-o problemă extrem de stresantă. Iar o situație de genul acesta nu poate influența decât negativ alăptatul. Așa m-am hotărât să îți vorbesc astăzi despre modul cum trăiesc eu această experiență. Nu mă erijez în vreun specialist, pentru că sunt și eu proaspătă mămică, dar iată că, în curând, voi trece la nivelul următor. Așa că vorbesc doar din experiența proprie, poate îi este de folos și altei mame… Mamele care alăptează au un risc mai mic de cancer ovarian și în plus, scapă mai ușor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii – prin alăptat se pierd zilnic în jur de 500 de calorii. Ce să mai spun despre legătura emoțională care se stabilește între mamă și copil prin alăptat. Cred că e evidentă chiar și pentru cei care nu au copii.
Eu am avut norocul ca Rita să se adaptaze imediat cu hrănitul la sân, încă din maternitate. Însă, așa cum ți-am povestit, în a doua noapte după ce am ajuns acasă, a plâns destul de mult. Am intrat puțin în alertă, recunosc, pentru că știam că ea nu plânge fără motiv. Neonatologul ne-a lămurit că plânge pentru că nu e sătulă și ne-a recomandat o formulă de lapte cu care să îi completăm mesele. Asta după ce am constatat că a mai scăzut în greutate (știm că e normal să scadă în greutate câteva sute de grame, dar trebuie să se și oprească) de la externarea din maternitate, lucru deloc bun. Bineînțeles că și nouă ne-a fost frică să nu refuze apoi sânul, însă Rita a fost destul de înțeleaptă”, povestește proaspăta mămică pe blogul său.
“Ce trebuie să știe fiecare mămică este faptul că bebelușul e cea mai bună pompă și, cu cât îl alăptezi mai mult, cu atât stimulezi lactația. Bineînțeles că stresul trebuie evitat pe cât posibil în perioada aceasta.
Acum eu o hrănesc pe Rita exclusiv la sân noaptea – și a început să doarmă din ce în ce mai bine, astfel că a ajuns să se trezească și o dată la patru ore, deși nu se întâmplă chiar în fiecare noapte. Formula de lapte o primește acum doar excepțional, la nevoie, dar sunt convinsă că în curând vom scăpa și de ea. Așadar din această experiență am învățat să am răbdare, să insist punând copilul la sân oricât de greu mi se părea și oricât de neputincioasă mă simțeam, dar rezultatele au meritat. Recunosc că au fost momente când vroiam să renunț, dar mă bucur că nu am făcut-o”, a mai adăugat Laura Cosoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu