Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace, Yan Rachinsky, a criticat războiul „nebun și criminal” al președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei în discursul său de acceptare sâmbătă în capitala norvegiană Oslo.
Rachinsky, de la organizația pentru drepturile omului din Rusia „Memorial”, a susținut că rezistența împotriva Rusiei este cunoscută sub numele de „fascism” sub Putin, adăugând că aceasta a devenit „justificarea ideologică a războiului nebun și criminal de agresiune împotriva Ucrainei”, scrie CNN.
Memorial, una dintre cele mai cunoscute și respectate grupuri pentru drepturile omului din Rusia, a lucrat pentru a demasca abuzurile și atrocitățile din epoca stalinistă timp de mai bine de trei decenii, înainte de a-i fi ordonată închiderea de către Curtea Supremă a țării la sfârșitul anului trecut.
Laureata ucraineană a Premiului Nobel pentru Pace, Oleksandra Matviichuk, a cerut un tribunal internațional pentru Putin și Alexander pentru „crimele de război” în discursul ei de acceptare.
Matviichuk, care a acceptat premiul în numele organizației sale pentru drepturile omului, Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina, a spus că aceasta ar fi o modalitate de „a asigura dreptatea celor afectați de război”.
Matviichuk a avertizat că criminalii de război nu ar trebui să fie condamnați numai după căderea regimurilor autoritare, adăugând că „dreptatea nu poate aștepta”.
„Trebuie să instituim un tribunal internațional și să-i aducem pe Putin, Lukașenko și alți criminali de război în fața justiției”, a continuat ea.
Grupurile pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina – Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile – au primit oficial sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022, alături de avocatul bielorus Ales Bialiatski, încarcerat.
Soția lui Bialiatski a primit premiul în numele lui. Cei trei câștigători vor împărți premiul în bani de 10.000.000 de coroane suedeze (900.000 USD).
Noii laureați au fost onorați pentru „efortul remarcabil de a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere” în țările lor respective.
„Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a declarat Comitetul Norvegian pentru Nobel într-o declarație din octombrie, când au fost anunțați câștigătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News