EXCLUSIV  Laurențiu Rebega, MCV: Politică parșivă de întărâtare. Problema, în cercurile tehnocrate de la Bruxelles

Laurențiu Rebega, primul europarlamentar român care a candidat pentru președinția Parlamentului European, a răspuns, pentru DCNews, la un scurt interviu despre raportul MCV. El susține că între România și Bulgaria se poartă o politică parșivă de întărâtare. Totodată, susține că cele două țări sunt rezerve, nu joacă la meciuri oficiale. Europarlamentarul este de părere că nu se dorește ridicarea MCV, niciodată. Laurențiu Rebega atrage atenția că Schengen-ul și UE nu se ”simt” prea bine și lipsa interesului arătat de politicienii români arată doar un realism politic. 

Dacă României nu i se ridică MCV-ul, deși a luat măsuri ireversibile, ce se va întâmpla cu Bulgaria, căreia i se reproșează absența luptei anticorupție?

Laurențiu Rebega: Întrebarea dvs. este retorică și este ecoul unei frustrări generale a societății românești.  Într-adevăr, dacă nici noi nu am avut progrese, ce să mai zicem de Bulgaria?! Aș avea, însă, câteva observații. Unu: nu e vorba despre o situație excepțională a României. Și noi, și vecinii noștri bulgari și alte țări din Balcani care (încă) nu sunt membre ale UE, suntem ca jucătorii care, la unele echipe de fotbal, sunt „veșnice rezerve” și nu joacă niciodată în meciuri oficiale. România și Bulgaria sunt, în UE, niște rezerve care, uneori, sunt scoase la încălzire, dar, până să intre pe teren, se termină meciul!

Doi, se practică o politică parșivă de întărâtare: „Ia uite, vezi că ți-o iau bulgarii înainte!” Și, evident, bulgarilor li se spune același lucru: v-o iau românii înainte!!

Nu! Problema nu e la noi și nici la bulgari! Problema e că în cercurile tehnocrate de la Bruxelles nu se dorește ridicarea MCV. Nici acum, nici la anul și niciodată!

De ce credeți că, deși se recunosc meritele României și ni se transmite că au fost luate ”măsuri cu un caracter ireversibil tot mai pronunțat”, totuși nu ni se dă un termen în care acest MCV ar putea fi ridicat? 

Laurențiu Rebega: Vedeți dumneavoastră, MCV-ul face parte din acea categorie de standarde care nu pot fi atinse niciodată. Orice ai face, nu e destul! Și asta pentru că nu este o relație simetrică: ei, cei de la Bruxelles, sunt judecătorii, tu, cel de aici, ești împricinatul – ca să nu zic inculpatul – care trebuie doar să execute ordinele!

MCV dă vina pe presă pentru că scrie despre unele decizii discutabile ale instanței. Credeți că presa este de vină pentru că nu a fost ridicat acest raport? Ar trebui presa să nu mai scrie despre unele nedreptăți? 

Laurențiu Rebega: Nu, presa nu e de vină! Ăsta e un pretext! Presa e oglinda societății și trebuie să reflecte toate curentele care există, la un moment dat, în acea societate. Dar cei din MCV selectează din presa românească numai ce le convine!

[citeste si]

Am înțeles că a fost votat la nivelul PE, un fel de MCV care se va extinde la nivelul tuturor țărilor din UE. Atunci de ce mai este nevoie de acest MCV pentru România? 

Laurențiu Rebega: Aici, chestiunea e puțin mai complicată. Fundamentul Uniunii Europene este principiul liberei circulații: a bunurilor, serviciilor, persoanelor și capitalului. Foarte frumos și nobil, în teorie! Practica, însă, ne omoară! Pentru că libera circulație, ca să fie cu adevărat liberă, ar trebui să fie absolută, să se desfășoare în ambele sensuri. Or, la limită, libera circulație absolută nu aduce nici un profit! Ca să aducă profit, trebuie să existe o „diferență de potențial”: ceva trebuie să fie ieftin într-un loc și scump în alt loc!

”Schengen-ul este în comă și nici UE nu se simte prea bine!”

Spațiul Schengen a fost creat, inter alia, pentru solidarizarea unor economii dezvoltate în fața unor parteneri mai slabi. Condiția primirii în Schengen nu era numai ca noii veniți să aibă economii comparabile (inclusiv standardele pentru mediul de afaceri – care e de fapt, pretextul pentru MCV), ci și apariția unor alte state care să fie, în afara Schengen-ului, noii parteneri „slabi”. Cu alte cuvinte, condiția reală a fost: vă primim în Schengen, dacă apar unii mai fraieri ca voi, care să vă preia locul și rolul!

(w670)

Când s-a realizat că teribila criză economică din 2008 nu seamănă cu crizele anterioare și că viitorul este incert, toată discuția despre MCV a devenit inutilă! De fapt, Schengen-ul este în comă și nici UE nu se simte prea bine! Din câte am înțeles, la fel ca și în cazul adoptării monedei euro, nici Schengenul nu mai este o prioritate de top la București, ceea ce e un semn de realism politic al guvernanților noștri. Eu am susținut cu înverșunare aderarea la Schengen timp de doi ani, după care mi-am dat seama că vorbeam de unul singur! Soluția reală și realistă este o reformă profundă a Uniunii Europene.

”Ar mai îndrăzni cineva să ne vâre MCV-ul pe gât?”

Încrederea în justiție a scăzut de la 60% la 30%. De ce părerile românilor nu se regăsesc în raportul MCV? 

Laurențiu Rebega: Nu cunosc datele la care vă referiți, dar presupun că sunt cele mai recente despre încrederea în justiție a cetățenilor români. Aceste cifre nu mă surpind: oamenii văd că Justiția a devenit un instrument politic. Pe de altă parte, nu pot fi de acord cu măsuri haiducești de genul amnistiei sau grațierii, în absența unei dezbateri civice reale. Iar părerile românilor nu trebuie să se regăsească în rapoarte ale altora! Părerile românilor ar trebui să se regăsească în instituțiile alese ale statului. Dacă am avea un stat puternic, o Românie bine condusă, credeți că ar mai îndrăzni cineva să ne vâre MCV-ul pe gât?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel