Litigiul dintre producătorii de medicamente și Ministerul Finanțelor ar putea să readucă în prim plan doi demnitari ai guvernării Boc: Lucian Duță și Cseke Attila. În dispută este o sumă importantă, legată de taxa de clawback care trebuia colectată în anii 2010 și 2011.
În octombrie 2009, guvernul Boc adopta Ordonanţa 104, prin care stabilea că se aplică o taxă la volumul de vânzări pentru toate medicamentele. Sistemul clawback, cum este numit în occident, prevedea că toţi producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din vânzări.
Până în acest an, sumele nu s-au colectat. Distribuitorii și producătorii susțin că nu au plătit fiindcă nu au fost emise normele de aplicare a Ordonanței, dar marile firme și-au făcut provizioane, încă din 2009, pentru achitarea taxei.
De fapt, la negocierile cu ministerul Finanțelor, unele firme chiar au propus statului român să susțină financiar consumul din acest an, cu banii din provizioane, cu condiția să le fie șterse datoriile din 2009-2011. În discuție sunt peste 400 de milioane de lei.
Finanțele nu au bază legală pentru a șterge datoriile, li s-a răspuns. Mai mult, legea obligă funcționarii publici să aplice penalități, care au valori de milioane de euro.
Firmele de medicamente pot să conteste în justiție plata penalităților, dar numai după ce achită datoria. Ulterior, ele se pot îndrepta împotriva statului. Este posibil ca unele companii să refuze și achitarea taxelor restante, nu doar a penalităților, începând direct procesul.
Dacă firmele plătesc taxa și penalitățile, autoritățile responsabile de aplicarea Ordonanței 104 nu au probleme. Dacă unele companii vor contesta și vor câștiga în justiție, statul se poate întoarce împotriva funcționarilor de la Minister și de la Casa de Asigurări, pentru că nu au emis normele. Din surse DeCe News, guvernul ar dori să înceapă acțiuni împotriva celor care nu au colectat taxa clawback. Ministerul Sănătății a fost condus de Cseke Attila, iar CNAS de Lucian Duță. La Finanțe, a acoperit domeniul secretarul de stat Gheorghe Ghergina.
Ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, anunța ieri că la ultima ședință de guvern s-a reglementat modul de stabilire, modul de plată, regularizările şi aducerea la zi a decontărilor dintre agenţii economici care comercializează, comercianţii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sănătate . ”Sunt sume neplătite de prin anii 2009-2010”, constata Florin Georgescu. Gheorghe Gherghina a participat la negocieri, având aceeași poziție în Ministerul Finanțelor, ca în 2010-2011.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu