EXCLUSIV  Laurențiu Neculaescu (AFM) anunță programul Fabrici de Reciclare, cu buget de 1,1 mld. lei, exclusiv pentru privat: Informații complete

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre programul Fabrici de Reciclare de la Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

„Fabrici de Reciclare este un un program rezultat din Planul Național de Redresare și Reziliență, din PNRR. Este gestionat de de Administrația Fondului pentru Mediu. Are un buget de aproximativ 1,1 miliarde de lei, adică 220 de milioane de euro. Este un program care se adresează exclusiv sectorului privat, deci, numai IMM-urilor care doresc să facă activitate de reciclare a deșeurilor. Noi estimăm undeva la 25-26 de capacități de producție pentru aceste fabrici, raportate la acest buget de 220 de milioane de de euro.

Sesiunea de înscriere va demara pe data de 14 mai la ora 10:00. De data aceasta vorbim de un apel competitiv, nu mai este pe principiul primul venit, primul servit. Aici ne interesează maturitatea proiectului, vrem să știm exact ce anume vor face firmele care vor dori să participe la acest program din momentul în care achiziționează materia primă necesară fabricii respective până la finalul fluxului tehnologic.

Condițiile programului

Au niște condiționalități, oricine dorește să aplice trebuie să demonstreze, fie prin angajamente ferme, fie prin scrisori de intenție, că dispun de cel puțin 50% din necesarul cantității de deșeuri pentru capacitatea instalată a fabricii și, de asemenea, că au ce să facă cu cel puțin 50% din materia primă secundară rezultată în urma procesului tehnologic, că o exportă, că o vând. Foarte important, pentru că am încercat să închidem conceptul de economie circulară, trebuie să știe cei interesați că dacă doresc din acea materie primă secundară rezultată în urma reciclării, doresc să facă și produs finit, atunci Administrația Fondului pentru Mediu finanțează inclusiv linia de producție pentru produsul finit cu condiția ca minim 50% din materia primă utilizată la produsul finit să fie rezultată din fabrica de reciclare.

(...) Sunt eligibile șase coduri CAEN: 3821 - tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, 3822 - tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, 3832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate, 3831 - demontarea (dezasamblarea) mașinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, 3811 - colectarea deșeurilor nepericuloase, 3812 - colectarea deșeurilor periculoase. Orice agent economic care dorește să își diversifice activitatea, dar trebuie să aibă o cifra de afaceri de minim 1 milion de roni pe an, își poate adăuga unul dintre aceste șase coduri CAEN la domeniul de activitate și poate veni la finanțare. Finanțarea minimă în cadrul acestui program este de 500.000 de euro. Trebuie să ne asigurăm că cei care vor dori să implementeze un astfel de program cam știu ce înseamnă un business de cel puțin 200.000 de euro pe an.

Apel competitiv

(...) Trebuie să îl urcați într-o aplicație informatică (n.r. proiectul). Noi punctăm maturitatea proiectului, adică cu cât proiectul este mai avansat cu atâta va primi mai multe puncte. Dacă vii direct cu autorizația de construcție de exemplu, ai deja și proiectul tehnic făcut și procesul tehnologic detaliat, atunci clar vei primi spre maximul de punctaj. (...) Este un apel competitiv, ne interesează maturitatea, vrem să ne asigurăm că cei care doresc să investească în aceste capacități de reciclare știu din prima zi ce au de făcut cu ele, nu să finanțăm niște fabrici și după să ne uităm la ele că nu avem materie primă, că nu știm ce să facem cu materia secundară rezultată.

(...) Dacă dorești la sfârșit să faci pahare de plastic sau orice ține de plastic atunci vei primi finanțare și pentru linia de producție”, a transmis Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

„Asta este foarte important. Deci, eu cu fabrica de reciclare, dacă fac alături o fabrică de perii de plastic îmi dați bani și pentru asta?”, a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Da, dacă 50% din materia primă secundară, necesară obținerii acelor perii, rezultă din fabrica pe care ți-am finanțat-o anterior”, a răspuns Neculaescu.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel