Ziua Pământului este încă o modalitate prin care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Inițiativa Ecologistă Europeană atrage atenția asupra riscurilor la care este supusă planeta, iar pentru asta an de an inițiază dezbateri de conștientizare asupra importanței protejării mediului înconjurător.
Tema aleasă la nivel mondial pentru Ziua Pământului din acest an este “Planeta versus Plastic” dar organizatorii evenimentului au adăugat ca temă de dezbatere pentru forumul “The Day After Tomorrow “ - “Mobilitatea Urbană”.
Studenți, cadre didactice, reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri au susținut alocuțiuni privind importanța unei acțiuni colective în vederea protejării și conservării resurselor naturale ale planetei pentru asigurarea bunăstării generațiilor viitoare.
”Un pământ verde, o economie verde poate fi dezvoltată, a spus Florin Spătaru, consilier al Primului Ministru. Avem un raport al Băncii Mondiale privind schimbările climatice care ne spun că dacă vrem să ne îndreptăm, să ne respectăm obiectivele pe care ni le-am asumat, iar acel obiectiv înseamnă reducerea cu 90 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Pentru asta trebuie să venim cu politici clare, coerente, trebuie să fim foarte direcți, aplicați, transparenți și pragmatici. Haideți să acționăm, haideți să acționăm în direcția salvării Pământului încurajării a tuturor tehnologiilor vezi și să fim ambasadorii unei economii verzi la nivel național și mondial”.
”Ziua Pământului nu este o manifestare de circumstanță, una festivistă, este un moment de reconștientizare a obligațiilor noastre ale celor care ne-am născut și trăim, existăm, în această cultură energetică Terra, a subliniat Sorin Stanciu, președinte UZPR. Este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l întreținem permanent pentru siguranța viitorului omenirii. Noi, mass-media, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, o structură asociativă de creație, care și-a asumat și își asumă misiunea de utilitate publică, aceea educativă, de promovare, de influențare, de schimbare de comportamente, de comportament social al viitoarelor generații de adulți în atitudinea sa față de mediul înconjurător, față de problemele grave, ale societății, ale prezentului. Este necesar să determinăm o implicare majoră activă, curajoasă, față de toate pericolele care amenință însăși existența omenirii și pe care de cele mai multe ori ni le creăm singuri. Nu este mult de vorbit, este puțin de vorbit, dar este mult de făcut.
”În momentul de față, sigur ne întrebăm de ce în România nu există un partid puternic al verzilor. Au fost încercări, dar totuși cred că România are componente ecologice ale acestor idei, în toate partidele, și ceea ce am văzut aici sigur această problemă este acoperită suficient de bine și fără excesele pe care partidele ecologice le prezintă în acest moment în uniunea europeană”, a spus jurnalistul Dan Constantin.
”Scriitorul Alvin Toffler spunea în 1970 că din păcate societatea produce tot mai mult, tot mai costisitor și tot mai prost. Iată că după 55 de ani îi dăm perfectă dreptate lui Alvin Toffler. Nu ne gândim că ceea ce producem să fie durabil, nu ne gândim să poluăm cât mai puțin, nu ne gândim că generațiile care vin după noi au dreptul să trăiască la fel de bine sau cel puțin la fel de bine ca noi. Spre exemplu, în București să putem lăsa geamul deschis și să nu ne temem că peste câteva ore praful așezat pe mobilă e de un deget și atenție ați văzut că în ultimul timp praful nu mai este alb sau gri, este negru și totul merge la plămânii noștri. Asta apropo de a produce tot mai mult, tot mai costisitor și tot mai prost”, a concluzionat Lavinia Șandru, președintele Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News