Lavrov amenință Republica Moldova cu războiul. Maia Sandu: Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată la UE

Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Președintele Maia Sandu îi răspunde lui Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, după ce acesta a spus că Occidentul încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraină.

Maia Sandu amintește că Republica Moldova achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă. La fel, amintește că a anunțat cu mulți ani în urmă intenția de aderare la Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Cutia Neagră” la TV8 drept răspuns la replicile dure ale ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov. 

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțata asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom - noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus șefa statului, Maia Sandu.

Lavrov a amenințat Republica Moldova

Declarațiile vin în replică la afirmațiile ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, cu referire la relațiile Republicii Moldova și Uniunea Europeană în contextul cererii de aderare.

„Încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina. Și există așa o abordare din partea conducerii Republici Moldova precum că „noi acum o să începem aderarea la UE, apoi vom vedea ce ne vor promite și atunci vom decide dacă rămânem în CSI”. Ei zic că „rușii trebuie să ne dea reduceri la gaz și să amâne plățile. Este un fel de cerșit și estorcare prin care spun că dacă nu faceți - mergem mai repede în UE, dacă faceți - tot mergem dar mai încet. UE lucrează foarte dur impunând acești, încă nici candidați, să deschidă al doilea front”, a spus Lavrov (citește AICI).

În același timp, și președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei sale la Chișinău, s-a declarat în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, acesta a sugerat că problema transnistreană nu ar fi un impediment în cadrul acestui proces.

La fel, precizăm că la 17 iunie CE va face publice recomandările și viziunea sa în privința R. Moldova, Ucrainei și Georgiei în contextul depunerii cererii de aderare la UE. Ulterior, statele membre UE vor discutat timp de câteva zile aceste recomandări al CE și la 24 iunie vor veni cu o recomandare per ansamblu din partea întregii UE, conform Agora.

Viktor Orban: Ungaria susţine statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova

Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare, a spus şeful guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi.

Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor, menţionând că ambele lor ţări se învecinează cu Ucraina şi ajută sute de mii de persoane care fug din calea războiului, a declarat Havasi pentru MTI.

Orban şi Gavriliţă au lăudat, de asemenea, legăturile istorice dintre ţările lor şi şi-au exprimat sprijinul pentru stimularea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic şi al formării profesionale, a adăugat Havasi (citește AICI).

Eugen Tomac o laudă pe Maia Sandu: Este un om politic, care știe să pună în valoare cultura română 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat, miercuri, Republica Moldova, după întâlnirea cu Klaus Iohannis, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. La Chișinău, liderul francez a fost întâmpinat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Eugen Tomac, președintele PMP, a lăudat-o pe Maia Sandu, despre care a spus "este un om politic și de stat, care știe să pună în valoare cultura română". 

"Președintele Macron i-a adus, ieri, la Chișinău, un omagiu poetului Mihai Eminescu. Maia Sandu se dovedește a fi un om politic și de stat, care știe să pună în valoare cultura română. La București însă, din păcate, nu am văzut lideri politici coborând din birouri pentru a-l cinsti pe Luceafărul literaturii românești", a scris Eugen Tomac, pe facebook.

Liderul francez și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu au vizitat Alianța Franceză din Moldova. De asemenea, au avut o discuție cu câțiva reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel