Lavrov, în UE pentru prima dată după declanșarea războiului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să viziteze Malta în decembrie pentru a participa la o reuniune a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), scrie Reuters.

Informația a fost furnizată de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, și publicată de cotidianul Vedomosti. Aceasta va fi prima vizită a lui Lavrov într-o țară membră a Uniunii Europene de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022.

Ambasada Maltei în Rusia a confirmat că reuniunea din 5-6 decembrie de la Valletta este deschisă tuturor statelor membre ale OSCE, inclusiv Federației Ruse, subliniind că toate delegațiile vor fi informate regulat despre desfășurarea evenimentului.

În cadrul unei declarații recente la ONU, Lavrov a avertizat că eforturile Occidentului de a înfrânge Rusia sunt o „aventură suicidară”, acuzând Washingtonul, Londra și Bruxellesul de încercări de a submina cooperarea internațională și blocarea funcționării sistemului global de guvernare, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU. Criticând reacțiile Occidentului față de acțiunile Rusiei în Ucraina, el a invocat Carta ONU, argumentând că principiul autodeterminării popoarelor justifică intervenția Rusiei pentru a apăra drepturile culturale ale rușilor din regiunile separatiste.

„Drepturile rușilor și ale celor care se identifică cu cultura rusă au fost metodic exterminați după lovitura de stat de la Kiev,” a declarat Lavrov, susținând că acest lucru amenință securitatea Rusiei și a întregii Europe. El a adăugat că președintele Vladimir Putin este deschis negocierilor, acuzând însă Occidentul că sabotează orice încercare de pace.

Ministrul rus de Externe a acuzat Occidentul de „distrugerea treptată a modelului de globalizare pe care chiar ei l-au creat” și a sugerat formarea unei alianțe „eurasiatice” independente de influența Washingtonului. Potrivit lui Lavrov, această nouă alianță ar putea include atât Europa, cât și Asia, creând o „singură zonă eurasiatică”.

De asemenea, Lavrov a criticat recentele inițiative de cooperare globală, inclusiv „Pactul pentru Viitor” susținut de ONU, pe care Rusia a refuzat să-l sprijine, considerând că eforturile ONU sunt afectate de „planurile unora de a împărți lumea între grădina înfloritoare și junglă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel