Potrivit presei internaționale, diverse rapoarte care citează surse anonime ar arăta că ”administrația SUA îi spune lui Zelensky să fie mai cooperant”.
Pe subiectul unor eventuale negocieri pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat reporterilor că Rusia nu refuză să negocieze cu Ucraina, ci regimul de la Kiev este cel care face acest lucru:
"Am confirmat în mod repetat prin intermediul președintelui nostru că nu refuzăm să negociem. Dacă cineva refuză să negocieze, aceasta este Ucraina. Cu cât regimul de la Kiev continuă să refuze, cu atât va fi mai greu să ajungi la un acord", a clarificat el, potrivit TASS.
În ceea ce privește semnalele occidentale trimise către președintele ucrainean, Vladimir Zelensky, despre posibile negocieri între Ucraina și Rusia, Lavrov a declarat: ”În acest caz, e clar că aceste îndemne nu sunt neapărat făcute de dragul unui comportament constructiv, ci pentru a depăși obiecțiile din acea parte a lumii occidentale care începe să se îndoiască de nevoia de aprovizionare suplimentară cu arme”, a apreciat Serghei Lavrov.
Pragmatism și realism. Acestea sunt, pe scurt, cererile pe care Washington le-ar fi făcut președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski. Potrivit unei indiscreții a ziarului american Wall Street Journal citat de Europa Today, care făcea referire la câteva surse guvernamentale, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, i-a sugerat liderului ucrainean să ia în considerare o poziție de negociere ”realistă”, în posibilitatea de a începe discuțiile cu Rusia.
Administrația americană este de fapt convinsă că în acest fel Zelenski ar putea avea mai multă pondere și pârghie asupra omologului rus. Ziarul american relatează că Sullivan l-a sfătuit pe Zelenski să înceapă să se gândească la ”cereri realiste și priorități pentru negocieri, inclusiv o reevaluare” a obiectivului de a recâștiga Crimeea, anexată Rusiei în 2014. Acestea ar fi sugestii date liderului ucrainean de a se angaja pe o cale diplomatică și de a pune capăt războiului.
Alte voci, însă, s-au exprimat diferit. Wall Street Journal mai relatează că opțiunea diplomației câștigă amploare, mai ales în perspectiva sezonului de iarnă, cu îngrijorare tot mai mare față de creșterea prețurilor la energie și alimente.
Euforic pentru eliberarea Hersonului, Guvernul ucrainean vrea acum să dicteze linia, grație victoriilor de pe teren. Mâna dreaptă a lui Zelensky, Mykhailo Podolyak, consideră că din punct de vedere politic și psihologic Rusia nu este încă pregătită pentru negocieri reale și retragerea trupelor. Podolyac ar lăsa o ușă deschisă dialogului: ”Se va întâmpla, dar imediat după eliberarea Donețkului și Luganskului”, spune consilierul președintelui ucrainean, scrie sursa citată... Citește mai mult AICI.
Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și este pregătită pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a declarat un consilier principal al președintelui Ucrainei.
Comentariile de pe Twitter ale lui Mykhailo Podolyak au urmat unui raport Washington Post care a precizat că administrația președintelui american Joe Biden îi încurajează în mod privat pe liderii ucraineni să semnaleze deschiderea de a negocia cu Moscova.
„Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris Podolyak pe Twitter, spunând că mai întâi Rusia ar trebui să-și retragă trupele din Ucraina.
„Putin este pregătit? Evident nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom vorbi cu următorul lider al [Rusia]”, ... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News