EXCLUSIV  Lawrence Foster, un vechi prieten al României şi un mare admirator al muzicii lui Enescu, revine

Lawrence Foster
Lawrence Foster

Evenimentele de astăzi din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediţia 2017. 

În Seria Recitaluri și concerte camerale îi puteţi audia la ora 17:00, la Ateneul Român, pe Renaud Capuçon şi pe pianistul Jérôme Ducros, într-un program continând:  

DvořákPatru piese romantice op. 75

Enescu Sonata I pentru pian și vioară în Re major op. 2 (1897)

Grieg Sonata a III-a pentru vioară şi pian în do minor op. 45

BartókJocuri populare românești Sz. 56


(w670) Renaud Cap

Renaud Capuçon


Născut la Chambéry în 1976, Renaud Capuçon şi-a început studiile la Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris la vârsta de 14 ani, câştigând numeroase premii în timpul celor cinci ani petrecuţi acolo. După aceea, Capuçon s-a mutat la Berlin pentru a studia cu Thomas Brandis şi Isaac Stern şi i s-a decernat Premiul Academiei de Arte Berlin. În 1997, Capuçon a fost invitat de Claudio Abbado să devină concertmaistru al Gustav Mahler Jugendorchester, post pe care l-a deţinut timp de trei veri, lucrând cu dirijori precum Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Daniel Barenboim, Franz Welser-Moest şi însuşi Abbado.

Încă din acea perioadă, Capuçon a devenit cunoscut drept un solist de cel mai înalt nivel. A evoluat în concerte alături de orchestre cum ar fi Berlin Philharmonic sub bagheta lui Haitink şi a lui Robertson, Boston Symphony cu Dohnanyi, Orchestre de Paris cu Eschenbach şi Orchestra Simon Bolivar cu Dudamel.

Capuçon face de asemenea turnee lungi ca artist solo şi, în stagiunile următoare, va interpreta ciclul complet al Sonatelor pentru vioară de Beethoven împreună cu pianistul Frank Braley în toată lumea.

Viitoarele angajamente de concert ale lui Capucon includ concerte cu London Symphony Orchestra sub bagheta lui Harding, City of Birmingham Symphony cu Morlot, Philadelphia Orchestra cu Bychkov, Chicago Symphony cu Nezet-Seguin şi Chamber Orchestra of Europe cu Haitink.

Pentru Capuçon, muzica de cameră este o zonă foarte importantă şi a lucrat cu Argerich, Barenboim, Bronfman, Grimaud, Kovacevich, Pires, Pletnev, Repin, Bashmet şi Mørk, dar şi cu fratele său Gautier Capuçon, violoncelist cu care colaborează în mod regulat. Aceste colaborări l-au dus la festivaluri din Edinburgh, Londra (Mostly Mozart), Berlin, Lucerne, Verbier, Aix-en-Provence, Roque d’Anthéron, San Sebastian, Stresa, Tanglewood şi multe altele.

Renaud Capuçon cântă pe vioara Guarneri del Gesù “Panette” (1737) care i-a aparţinut lui Isaac Stern, instrumentul fiind achiziţionat pentru el de Banca Svizzera Italiana (BSI).

(w670) Jerome Duc

Jérôme Ducros

Jérôme Ducros este pianist şi compozitor. După studii la Conservatoul din  Orléans cu Françoise Thinat, intră în 1990 la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris, la clasa Gérard Frémy şi Cyril Huvé, urmând apoi un ciclu de perfecţionare până în 1995. A studiat, de asemenea, cu Christian Zacharias, György Sebök şi Leon Fleisher.

În 1994 a obţinut Premiul II la Concursul Internaţional Umberto Micheli din  Milano, creat de Maurizio Pollini. A fost de asemenea, distins cu Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei opera contemporane impuse, Incises de Pierre Boulez.

A urmat o carieră de concertist care l-a dus în săli ca Théâtre des Champs-Élysées, Théâtre du Châtelet, Sala Pleyel, Concertgebouw d’Amsterdam, Wigmore Hall din Londres, Carnegie Hall de New-York, Philharmonie din Berlin.

Printre partenerii lui de muzică de cameră se numără Renaud Capuçon, Gautier Capuçon, Paul Meyer, Michel Portal, Nicholas Angelich, Frank Braley, Jérôme Pernoo, Gérard Caussé, le Quatuor Ébène. Il accompagne des chanteurs tels que Dawn Upshaw, Ian Bostridge, Diana Damrau, Angelika Kirchschlager.

Din 2007, susţine regulat concerte de muzică ranţuzească cu Philippe Jaroussky. Are înn repertoriu opera de Pascal Zavaro, Henri Dutilleux, Stéphane Delplace, François Paris, Philippe Leroux, Olivier Greif, Guillaume Connesson, Jérémie Rhorer, Jacques Lenot şi Pierre Boulez.

Jérôme Ducros compune încă de foarte tânăr, dar n-a făcut publică această parte a activităţii sale decât în 2006, când a interpretat compoziţia sa Trio pentru două violoncele şi pian. În 2013, în prima monografie a opera sale, En aparté, snt incluse Quintette cu pian şi Trio pentru vioară, violoncel şi pian.

Seria Mari Orchestre ale Lumii propune la ora 20:00, la Sala Palatului, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster. Dirijorul Corului: Ciprian Ţuţu. Director multimedia: Carmen Lidia Vidu


(w670) Orchestra

Orchestra Naţională Radio

În program: Hindemith – Opera Mathis der Maler (versiune concertantă)

În distribuție: tenori Torsten Kerl, Norbert Erns, Martin Snell şi Cosmin Ifrim,  baritonul Lester Lynch, sopranele Brigitte Pinter şi Katerina Tretyakova, bas-baritonul Falk Struckmann, contralta Stela Grigorian, başii Martin Snell şi Alin Anca.

Pentru Lawrence Foster, stagiunea 2009/10, a marcat începutul mandatului său ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier, dar și cea de a opta stagiune ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona.

Repere ale stagiunii precedente includ concerte cu Gewandhausorchester (cu Lisa Batiashvili ca solist), Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestra Filarmonicii din Olanda şi o apariţie la Festivalul Grafenegg (iulie 2010). De asemenea, a dirijat ambele Concerte de Chopin cu Daniel Barenboim ca solist, alături de Orchestra Gulbenkian şi Orchestre Philharmonique de Monte Carlo.

Alte angajamente includ colaborarea cu NDR Sinfonieorchester Hamburg, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orkest Residentie (cu Aldo Ciccolini), Orchestra Simfonică din Tivoli (cu Evgheni Kissin), plus concerte de închidere a sezonului 2010/11 cu MDR Sinfonieorchester Leipzig.

Lawrence Foster a lucrat cu un număr mare de orchestre de tineret. În vara anului 2004 a adus Orchestra de Tineret Australiană la BBC Proms şi Concertgebouw din Amsterdam, şi a luat orchestra în turneu din nou în iulie 2007. A făcut un turneu de Paşte cu Junge Deutsche Philharmonie în 2009 şi a dirijat Orchestra Academiei, la Schleswig-Holstein Musik Festival în august 2009.

Ca dirijor de operă, Lawrence Foster a apărut pe scenele celor mai mari teatre din  întreaga lume. Colaborează frecvent cu Hamburgische Staatsoper, dirijând Pélléas et Mélisande în 2008/09 și o producție a operei Freischütz de Weber în acest sezon. Carmen la Hamburg şi spectacolul Dama de Pică. În primăvara anului 2011 a revenit la Opera din Marsilia pentru o producţie Wozzeck, iar apoi a dirijat, în premieră mondială, o nouă operă de René Koering pentru Opera din Monte Carlo. A urmat debutul la Opera din Frankfurt, cu o producţie a spectacolului Khovanschina în 2012/13.

Născut în 1941 în Los Angeles, cu părinţi români, Lawrence Foster a fost un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului „George Enescu” în ediţia din 1998. Cea mai recentă înregistrare a lui Enescu – orchestraţie proprie a Octetului pentru coarde cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo pentru EMI – a fost lansat în primăvara anului 2009.

În ianuarie 2003 Lawrence Foster a fost decorat de preşedintele român pentru aportul său adus muzicii româneşti.

(w670) Corul Acad

Corul Academic Radio

La Ateneul Român, puteţi urmări, la ora 22;30, spectacolul de teatru coregrafic Eine Kleine Nachtmusik, realizat de Gigi Căciuleanu, pe muzică de Mozart, şi texte de Gigi Căciuleanu  şi fragment de scenariu original de Commedia Dell’Arte aparţinând lui W. A. Mozart, cu Lari Giorgescu (One-Man-Show)

Scenografie: Vladimir Turturică. Light Design: Dragoş Mărgineanu

O co-producţie: UNTEATRU, Fundaţia ART PRODUCTION & GIGI CĂCIULEANU ROMANIA DANCE COMPANY, KULT STUDIO

Concerte ale elevilor şcolilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, ale studenților de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi de la Conservatoarele din țară.

Nichita Ioan Rusu – cl. a lll-a, prof. Mihaela Predoiu, Colegiul Național de Muzică „George Enescu", București: M. Marbe - Povestea ploii

Ioan Năstase – cl. A VI-a, prof. Veronica Sbenghe, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București: C. SindingMurmurul primăverii şi N. ChirculescuPiesă de concert

Earle Alexander Sutherland – prof. David Strom, Northern Virginia Suzuki Music - McLean -Virginia (SUA) 

În program:

J. H. FioccoAllegro

J. Massenet - Meditație din opera „Thais”

C. Porumbescu - Balada        

La pian: Bianca Diaconescu (pianist la Opera Națională București)

Maria Casandra Vasile– cl.a IV-a, prof. Ana Maria Biaciu Popa, Colegiul Național de Muzică „George Enescu", București: W. A. MozartFantezia în Re minor şi C. Vasile - Galaxia

Alexandra-Diana Savu – cl. a Vl-a, prof.  Cristina Predoiu, Colegiul Național de Muzică „George Enescu", București: G. Enescu - Preludiul din Suita în stil vechi

Andrei Preoteasa – cl. a Vlll-a, prof Mihaela Predoiu, Colegiul Național de Muzică „George Enescu", București: F. Liszt - Studiul „Vânătoarea" şi R. Schumann - Noveletta în Fa major, op. 21, nr. 1

Anna Maria Cristina Popan– cls. a XI-a, conf. univ. dr. Ioan Fernbach – vioară, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, Timişoara

(w670) Zlatomir F

Zlatomir Fung

În program:

J. S. BachSonata nr. 2, pentru vioară solo: Andante și Allegro

N. PaganiniCapriciul nr. 24

N. PaganiniFantezia Moise

J. MassenetThais

E. ElgarSalut d’amour

R. LovlandAdagio

La pian: prof. Mariana  Sânmărtinean

Ioan Mihăilescu – absolvent – prof. Lucia Pârvănescu – pian, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, Timişoara: R. SchumannPiese-fantezii şi F. LisztMefisto Vals

Duo Adriana Gherghişor (voce) și Tudor Căldare (pian):

G. Donizetti  - So anch'io la virtù magica - Aria Norinei din opera „Don Pasquale”

G. Puccini - Quando m'en vo - Aria Musettei din opera  „Boema”

C. Gounod - Je veux vivre - Aria Juliettei din opera „Romeo și Julieta ”

S. Rahmaninov - Ne poy, krasavitsa, pri mne

G. Enescu - Aux demoiselles paresseuses d'écrire à leurs amis

SPLASH – prof. Alina Cuibariu-Jumugă – percuţie, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, Timişoara: Filip Goron –  a X-a. Bogdan Bleșcun –  a XII-a, Amelia Trifu – absolvent, Daniel Jumugă-Cuibariu – absolvent

La Sibiu publicul este invitat la ora 19:00, la concertul Filarmonicii de Stat din Sibiu. Dirijor: Constantin Grigore. Solist: Zlatomir Fung - violoncel        

În program:

D. DediuUvertura pe teme săsești

Enescu –  Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră op. 8

Debussy Preludiu la după-amiaza unui faun

Wagner – Uvertura la opera „Tannhäuser”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel