EXCLUSIV  Lazăr Gigel: De ce consumatorii de droguri au ajuns la mâna dealerilor în România. Problema a început acum 18 ani, pe vremea etnobotanicelor

AGERPRES
AGERPRES

Am discutat cu Lazăr Gigel, expert în prevenirea antidrog, despre consumul de droguri, după ce Vlad a produs un accident teribil la mare.

Dar înainte de a vorbi despre consumul de droguri, am început discuția de la traficul de droguri. 

„Timp de 18 ani, între structurile de prevenire și structurile de combatere a traficului de droguri nu a existat o colaborare reală. Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care dealerii și-au putut face de cap. Tinerii au fost expuși drogurilor și nu au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului. Cei care trebuiau să se ocupe cu combaterea traficului au tratat cu superficialitate problema. Să ne uităm puțin în trecut, în perioada 2010-2012 când erau etnobotanicele și autoritățile, la vremea respectivă, spuneau că nu reprezintă o problemă până când și-au dat seama, în șase luni, că problema era la nivel de morți și sute de internați pe zi. De acolo s-a pornit cu indiferența față de subiect, Agenția Națională Antidrog fiind transformată, de fapt, într-o direcție la Ministerul de Interne și mutată apoi la IGPR. Așa s-au pierdut aproape toți specialiștii care erau „construiți” în agenție pe partea de prevenire. Și atunci a început nebunia privind creșterea de droguri în România”, a spus Lazăr Gigel pentru DC News.

„Văd dezbateri în presă: cum s-a ajuns aici? Simplu: Combaterea nu și-a făcut treaba absolut deloc timp de 18 ani. Aici, probabil, Ministerul de Interne trebuie să-și facă o analiză și, cu siguranță, o va face. În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog trebuie să revină la statut de agenție pentru că altfel... ca o simplă direcție, nu va putea avea nici resurse umane, nici resurse financiare pentru a face o prevenire de secol XXI pe profilul psihologic al tânărului. Când vom avea prevenirea și combaterea care să conlucreze... atunci vom avea și o reducere a consumului de droguri. La ora actuală, tinerii sunt la mâna dealerilor. Dealerii pot face ce doresc în țara aceasta”, ne-a mai spus Lazăr Gigel.

Anca Murgoci: Păi și cum este posibil ca, în România, tinerii să fie la mâna dealerilor? Cum este posibil să facă ce vor în țara aceasta?

„Păi dacă ne uităm la numărul de consumatori, vedem acest lucru. Peste 16% dintre tineri au consumat măcar o dată droguri sau consumă ocazional, adică avem un milion de consumatori de droguri. Tinerii aceștia nu consumă o dată pe an. Tinerii aceștia consumă poate și de două ori pe săptămână. Toată lumea se duce spre ideea de legalizare, dezincrimare. Dar care este infrastructura prin care noi ne asigurăm că, prin legalizare, reducem riscurile? Primul lucru pe care trebuie să-l facem în favoarea tinerilor este să ne gândim că avem un milion de consumatori. Cum îi facem pe ei să renunțe la droguri? Vă dați seama câtă resursă umană trebuie pentru acest lucru, să le explici tinerilor la ce riscuri se expun?”, a spus Lazăr Gigel.

Anca Murgoci: Dar nu am vorbi despre subiectul acesta dacă nu ar exista trafic de droguri. Nu ar fi mai simplu să nu fie trafic de droguri decât să ne luptăm cu un milion de tineri dependenți, explicându-le riscurile la care se expun?

„Să știți că prohibiția nu este soluția. Ne putem trezi ca în SUA când a fost prohibiția alcoolului. De fapt, a crescut consumul. S-au dezvoltat rețelele de traficanți. Nu trebuie să facem această greșeală. Noi am fost în campanie la Reșița. 90% dintre părinți nu cunoșteau simptomatologia consumului de droguri, nu știau cum să discute cu ai lor copii despre droguri, cum să se comporte cu ei. Și mai este un aspect: trebuie să ne gândim mereu de ce tânărul se apucă de droguri, fără a-i critica. Trebuie să păstrăm un echilibru. Fac un apel, după 20 de ani de muncă în acest domeniu de prevenire: Oameni buni, nu mai agitați părinții, adică nu-i mai speriați! Trebuie să avem grijă să nu îndepărtăm tinerii! Trebuie să creăm un echilibru în societate atât prin prevenire, cât și prin combatere, iar responsabilitatea să ne-o asumăm toți”, a mai spus Lazăr Gigel pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel