Comorile pierdute ale muzicii baroce au fost descoperite în România. Kurt Philippi, o personalitate cu renume în domeniul muzical european, a reuşit să restaureze şi să interpreteze vechi manuscrise româneşti, care pun Sibiul printre oraşele care au dezvoltat muzica barocă în urmă cu trei secole, scrie Le Monde în ediţia online.
text: Alex Antonache
Mii de manuscrise vechi sunt descoperite în Arhivele Naţionale din Sibiu. Kurt Philippi, consilier muzical al Bisericii Evanghelice şi şef al Corului Bach din Sibiu, a avut o grea misiune, aceea de a salva un patrimoniu necunoscut de muzică barocă care a înflorit în Transilvania, cu trei secole în urmă.
"După căderea dictaturii comuniste, o mare parte a comunităţii germane din România a emigrat în Germania, şi sate întregi au fost părăsite. Ne-am hotărât să adunăm tot ce am putut găsi în Arhivele din bisericile noastre. Niciodata nu mi-am imaginat ce comori se ascund în aceste pagini", povesteşte Kurt Philippi. Astfel au fost scoase la lumină piese muzicale excepţionale şi rare, descoperite în Arhivele de Stat din Sibiu - faimoasa lucrare Stabat Mater de Pergolesi reorchestrată de însuşi Johann Sebastian Bach, opere ale unor compozitori baroci transilvăneni, precum şi alte comori pierdute ale muzicii baroce, care demonstrează faptul că Transilvania era foarte bine conectată la curentul muzical european al perioadei, fiind în acelaşi timp un spaţiu important de creaţie.
La începutul anilor 1990, din oraşul Sibiu au emigrat aprozimativ 90% dintre germani . Astăzi, există doar 1400 de locuitori saşi. Kurt împreună cu soţia lui, Ursula Philippi, au încercat să reînvie muzica care a fost odată mândria Transilvaniei. Astfel, înconjurat de manuscrise, în mica sa camer, Kurt Philippi continuă să transcsrie notele dând secolele înapoi. Este o muncă pe termen lung, deoarece în acea epocă, fiecare instrument avea caietul său şi nu exista nicio parte unde toate instrumentele să fie împreună. Deoarece lipsesc note, Kurt trebuie să consulte compozitori pentru a-i reinventa, râmănând cât mai aproape de spiritul operei.
“Astăzi este momentul să înţelegem că o naţiune îşi poate regăsi istoria prin intermediul muzicii. Bineînţeles, nu vom schimba lumea cu aceste părţi, dar când vedem ce muzică frumoasă se făcea în aceste sate acum 300 de ani, acest lucru îţi dă energia necesară să continui“. Şi Kurt are intenţia să continue...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu