Ce scenarii tip lebădă neagră ar putea deveni realitate în 2025? Experții consultați de Politico au alcătuit o întreagă listă, pornind de la noile situații politice, economice și mai ales tehnologice, la nivel mondial.
Lebăda neagră este o metaforă prin care sociologul Nassim Taleb reprezintă un eveniment puțin probabil, dar cu un impact uriaș după ce se produce.
Atacurile cibernetice nu reprezintă o noutate, ba chiar putem spune că s-au banalizat. O lebădă neagră ar putea apărea, însă. Un superatac cibernetic, care să paralizeze o parte semnificativă a infrastructurii globale, să declanșeze panica și să prăbușească bursele, nu este exclus.
Patru factori ar putea agrava considerabil situația în 2025. Primul factor este reprezentat de inteligența artificială generativă, care devine tot accesibilă ca preț, fiind un instrument ideal pentru atacatorii cibernetici. Al doilea factor este vulnerabilitatea modelelor lingvistice mari (LLM), cunoscute pentru susceptibilitatea lor la metode precum „jailbreaking” sau atacuri de tip „prompt-injection,” pentru care nu există încă soluții eficiente.
Al treilea factor constă în utilizarea tot mai frecventă a instrumentelor generative de AI pentru crearea de cod. În unele cazuri, programatorii nu înțeleg pe deplin codul generat, iar acesta s-a dovedit deja, în anumite situații, a introduce breșe de securitate noi.
În cele din urmă, dereglementarea (adică relaxarea normelor de siguranță, atât în domeniul IT,cât și în cel bursier sau bancar) este benefică pentru afaceri, dar aduce mari riscuri de Securitate.
Un eveniment neașteptat, dar cu efect pozitiv, de astă dată, ar fi evoluția spre soluționarea conflictului arabo-israelian, prin adoptarea soluției ”două state” în Palestina. Astfel, guvernul de mână-forte din Israel și conducerea palestiniană de azi ar fi silite să lase locul unor lideri moderați, care să încheie acorduri de pace, evoluție cre este foarte puțin probabilă fără o puternică intervenție internațională.
Un test nuclear în Peninsula Coreeană ar fi o surpriză majoră, dacă nu este efectuat de Coreea de Nord. Intrarea Republicii Coreea în liga nucleară ar declanșa reacție în lanț în Asia. Japonia și Taiwanul sunt capabile să dezvolte rapid astfel de tehnologii, ceea ce ar spori neîncrederea în regiune și ar duce la o cursă a înarmării, practic o reîntoarcere la doctrina Războiului Rece, (Distrugerea Reciprocă Asigurată), când puterile nucleare evitau un conflict de teama că ar duce la anihilarea ambelor tabere.
O nouă pandemie nu poate lipsi din lista dezastrelor ipotetice, în 2025, dar ceea ce îi sperie pe analiștii americani este schimbarea regulilor de vaccinare, odată cu schimbarea administrației, la Washington. Dacă militarii nu mai sunt obligați să se vaccineze, așa cum se întâmplă în prezent, în cazul unei epidemii capacitatea de luptă armatei americane ar scădea, ceea ce nu se va întâmpla cu armatele statelor autoritariste, Rusia, China sau Iran. SUA ar deveni, astfel, vulnerabile, spun experții citați de Politico, unde puteți citi lista completă a evenimentelor tip lebădă neagră în 2025,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci