O femeie ce este numită „Lebăda umană” va zbura deasupra Londrei pentru a atrage atenția asupra problemelor climatice.
O femeie supranumită lebădă umană a mărturisit că se simte emoţionată în timpul pregătirilor pentru o circumnavigaţie realizată în premieră mondială cu un paramotor electric în jurul Marii Britanii, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare cu privire la schimbările climatice, relatează DPA / PA Media și Agerpres vineri.
Sacha Dench pleacă în călătoria de 4.800 de kilometri pentru a marca COP26, conferinţa ONU privind schimbările climatice, care va avea loc la Glasgow la sfârşitul acestui an.
Ea va porni dintr-o zonă situată lângă Glasgow, la 21 iunie, dacă vremea îi va permite, cu un paramotor electric adaptat, zburând în sens invers acelor de ceasornic în jurul coastelor şi revenind pe uscat, în aceaşi zonă, circa şase săptămâni mai târziu.
Australiana este cunoscută pentru expediţiile globale alături de specii migratoare, însă şi-a îndreptat atenţia asupra schimbărilor climatice după ce şi-a pierdut familia în incendiile de vegetaţie care au afectat anul trecut regiuni extinse de pe continentul australian.
Summitul COP26 al ONU urmează să aibă loc la Scottish Event Campus în perioada 1-12 noiembrie, în pofida faptului că activista de mediu Greta Thunberg a sugerat că ar trebui amânat din nou din cauza pandemiei de coronavirus.
"O să încerc să efectuez în zbor o circumnavigaţie completă a Marii Britanii continentale cu un paramotor electric, în încercarea de a demonstra cât de departe putem ajunge în ceea ce priveşte decarbonizarea transportului şi a stilului nostru de viaţă", a declarat Dench pentru agenţia PA.
"Ceea ce sperăm să facem, însă, este să profităm de călătorie şi de faptul că trebuie să mă opresc frecvent ca să schimb bateriile pentru a ateriza şi a vorbi cu oamenii care au soluţii pentru schimbările climatice, pentru că există o mulţime de persoane cu idei geniale, cu proiecte geniale deja în curs, care cred că ne pot demonstra că deşi Marea Britanie a fost cea care a condus revoluţia industrială, putem conduce şi revoluţia verde", a precizat Sacha Dench.
"O facem înainte de COP26 - dacă Marea Britanie va găzdui conferinţa globală despre schimbările climatice, atunci cel mai bun moment pentru ca întreaga ţară să se adune în spatele unor acţiuni mari, al unor acţiuni mari şi îndrăzneţe din partea politicienilor", a adăugat ea.
Întrebată ce părere are despre călătorie ea a spus: "Mă simt încântată, puţin emoţionată, entuziasmată, cu adevărat curioasă cum va răspunde ţara şi cel mai mult mă simt fascinată la gândul că voi auzi poveştile oamenilor din toată ţara".
"Cred că va fi o călătorie cu adevărat interesantă şi inspiratoare şi cine ştie cum va merge paramotorul electric? Nimeni n-a mai făcut vreodată o călătorie lungă cu un paramotor electric, dar am un excelent echipaj la sol şi o echipă în spatele meu, aşa că avem cele mai bune şanse de succes", a mai spus ea.
Expediţia, sponsorizată de EDF, este descrisă drept un test extrem deasupra unor peisaje pline de provocări.
Paramotorul electric va înlocui motorul obişnuit în doi timpi pe care ea l-a utilizat în expediţii lungi.
Dench speră să stabilească un nou record atestat de Guinness World Records pentru cel mai rapid şi totodată primul zbor în jurul Marii Britanii într-un paramotor, dar şi prima expediţie pe distanţă lungă efectuată cu un paramotor electric. Un aparat de zbor "atât de silenţios", după cum l-a descris ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci