Omul trebuie să găsească modalități sănătoase de a trăi în armonie cu natura, de a-și garanta siguranța proprie, dar în același timp de a respecta limitele impuse de mediu.
Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat cât de important este ca omul să trăiască în armonie cu natura și nu împotriva ei, să construiască amenajări bazate pe exemple din natură, astfel încât să se ajungă la un echilibru care să satisfacă atât nevoile societății, cât și limitele naturii.
„În anii ’60, natura trebuia supusă. Se cerea să eliberăm terenuri pentru agricultură. Dunărea a fost, practic, trasă la conductă. În mod natural, ea se revărsa primăvara în acele bălți. Piscicultura era furnizoare de resurse. Astăzi vom plăti acest preț, pentru că puterea naturii e mare și nu cred că vom mai reuși să o stăpânim“, a zis Val Vâlcu.
„De aceea se vorbește acum de acele soluții bazate pe natură. Asta înseamnă că trebuie să încercăm atunci vrem să ne adaptăm la noile condiții climatice, să urmăm exemple din natură, care găsește întotdeauna cele mai durabile și holistice rezolvări ale unor situații.
Lunca Dunării redată agriculturii înseamnă probleme mai mari, fiindcă nu există această flexibilitate a zonelor tampon care, atunci când Dunărea se revarsă, să rețină o cantitate de apă. Sunt bune și digurile, dar nu peste tot și nu în toate situațiile.Trebuie foarte bine cumpănită adaptarea la nivel local, nu există o soluție unică. Trebuie să vedem care sunt factorii locali și ce soluție s-ar potrivi cel mai bine, trăgând cu ochiul la ce ne arată natura“, a explica Roxana Bojariu.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Climatologul ANM a dat exemplul inundațiilor din Galați, care deși au provocat tragedii pentru numeroși locuitori din satele afectate, pentru agricultură, astfel de fenomene sunt extrem de benefice deoarece fertilizează solul cu nutrienți.
„De exemplu, inundațiile din Galați sunt o lecție. Mâlul care a intrat în casele oamenilor, pentru agricultură e aur. Oferă un îngrășământ natural și o refacere a solului în zonele inundate. Nu degeaba marile civilizații s-au dezvoltat în jurul unor râuri care periodic se inundau. Nilul, de exemplu.
E adevărat, nu trebuie să revenim la ceea ce era acum 3.000 de ani și să facem agricultură ca atunci, dar trebuie să înțelgem ce oferă natura, iar cu știință și tehnologie să facem un pas peste aceste soluții rigide care merg împotriva naturii.
Casele nu trebuie așezate în luncile marilor râuri, dar nici în ale pârâurilor. Un pârâu care poate fi trecut cu piciorul, când cad cantități mari de apă, riști să întâmpini probleme mari. Când ne dezvoltăm localitățile trebuie să fim mult mai atenți la natură și să mergem în sensul naturii, nu împotriva ei“, a mai zis, la DC News, Roxana Bojariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu