Lecția de gramatică a unei profesoare a devenit virală pe Facebook

profesoara_limba_romana_4fed875767
profesoara_limba_romana_4fed875767

Exprimarea în limba română a devenit tot mai dificilă în ultimii ani pentru diverse categorii ale populației. Fără să se lase descurajată de imensitatea fenomenului, o profesoară care predă această materie a încercat să ia atitudine.

Autor: Sorina Ceugea

[caption id="attachment_334400" align="alignleft" width="292"] www.libertatea.ro[/caption]

Şi pentru că Facebook-ul este un mediu de socializare unde informația circulă cu repeziciune,  Ramona Elena Chifan a postat un mesaj cu cele mai frecvente greșeli de gramatică. Lecția ei de limba română s-a bucurat de un succes foarte mare, fiind preluat de un număr impresionat de persoane și pagini în doar câteva zile de la publicare.

"Dragi elevi, Deși vă bat cam 9 ore pe săptămână la cap (vă mulțumesc pentru prezența de 100% la cele 5 ore de pregătire suplimentară săptămânală, recunosc e o minune) știu că nimic nu are un mai mare impact asupra voastră ca Facebook-ul și ale lui postări. Prin urmare, dați „like" dacă ați înțeles și „comm" dacă aveți nelămuriri.

„Doar" se foloseşte cu forma pozitivă a verbului, iar „decât" cu cea negativă. (Ea are 25 de ani. Nu are decât 2 lei în buzunar.) Adverbul „decât" se mai folosește și atunci când construim propoziții comparative de inegalitate. (Antonia este mai deșteaptă decât Inna.)

Atunci când vreți să fiți amabili cu doamnele și/sau domnișoarele, nu vă adresați cu „dragele mele". Tocmai le-ați făcut maşini care scot apa de pe fundul unui râu. Corect este „dragile".

Atunci când planificați o ieșire la o cafenea sau la o cofetărie este impropriu să spuneți „căutăm locaţie". Pentru că nu închiriați clădirea ca să vă petreceți restul zilelor acolo, ci beți doar un suc (nu altceva, sper). „Locaţie" înseamnă spaţiu pentru închiriat.

Corect este „Ce faci, păpușă?" nu „Ce faci, păpușe?" „Ă"-ul din final nu este țărănesc, așa cum v-ați fi aşteptat. Sfatul meu este să găsiți un apelativ ceva mai original (mai speşăl) dacă nu vreți să vi se răspundă cu „Bine, păpușel." plus un ghiozdan sau o geantă în cap.

„Serviciu" „Doar" se folosește cu forma pozitivă a verbului, iar „decât" cu cea negativă. (Ea are 25 de ani. Nu are decât 2 lei în buzunar.) Adverbul „decât" se mai folosește și atunci când construim propoziții comparative de inegalitate. (Antonia este mai deșteaptă decât Inna.)

Verbul „a fi", de obicei, dă cea mai mare bătaie de cap - „A fi sau a nu fi corigent, aceasta-i întrebarea".

Se scrie „fii", cu doi i, numai la: - imperativ afirmativ: Fii cuminte! - conjunctiv prezent, forma afirmativă și forma negativă: Vreau să fii cuminte. Vreau să nu fii obraznic. - viitorul format de la conjunctiv: o să fii, nu o să fii.

Structura „Aveți detalii în atașament" se regăsește în aproape toate mail-urile. Există o problemă totuși: atașament înseamnă „afecțiune (puternică şi durabilă) faţă de cineva sau ceva. - Din fr. attachement." Aşa că dacă nu vreți să includeți sentimentele în afaceri poate schimbați structura în „Aveți detalii în fișierul atașat" atunci când vă veți depune CV-urile", a scris profesoara în mesajul ei pe rețeaua de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel