Lecția pe care ar trebui să o învețe România din războaiele din Israel și Ucraina. Generalul Virgil Bălăceanu: Vârful de lance

FOTO: freepik @huertas19
FOTO: freepik @huertas19

Generalul Virgil Bălăceanu a vorbit despre intervenția Israelului în Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului le-a cerut civililor din Fâșia Gaza să se mute în partea de sud a enclavei pentru că Israelul nu dorește să facă rău civililor, ci doar să prindă teroriștii. Generalul Virgil Bălăceanu a comentat acest subiect la Antena 3 CNN, fiind întrebat ce presupune mai exact această strămutare a civililor și contraofensiva armatei israeliene.

"Cred că în planificarea operației, cred, pentru că planificarea operației întrunite, dar centrată pe operația terestră o știu doar planificatorii, dar se întrevăd niște etape. O primă etapă s-a realizat - blocada Fâșiei Gaza. Fâșia Gaza este blocată din punct de vedere economic, energetic și cu alte resurse. Doi, armata israeliană a declanșat pregătirea de foc, pregătire de foc care se realizează cu loviturile de aviație, cu loviturile de anchetă și prin focul de artilerie, obuziere tractate sau auto-propulsate.

Etapa următoare pe care trebuie să o pregătească fără doar și poate Israelul este cea a crizei umanitare, a refugiaților, mai ales ținând seama că Fâșia Gaza înseamnă o aglomerare de localități, mai ales urbane și o populație numeroasă, vorbim de 2 milioane. La ora actuală Egiptul blochează și el partea de sud, nu permite decât intrarea ajutoarelor umanitare, deci nu putem să vorbim despre un exod al refugiaților în acest moment, dar acțiunile militare vor duce al un asemenea exod și atunci tot armata va trebui să rezolve problema refugiaților din zona acțiunilor dacă această problemă nu se rezolvă în cea mai mare măsură înaintea începerii operației terestre.

Generalul Virgil Bălăceanu: Lecție de învățat și pentru România

Și o altă etapă care este pregătită, mai ales cu sprijinul forțelor operației speciale, a instructorilor, nu neapărat a  forțelor în sine, deși aceste forțe au fost dislocate în apropierea Israelului într-o țară europeană, este vorba despre eliberarea ostaticilor. Forțele active reprezintă vârful de lance, însă în toate războaiele Israelului, și Ucraina pe de altă parte ne demonstrează un asemenea lucru, forța militară înseamnă forțele active împreună cu rezerviștii.

Nu există nicio unitate care este la pace să aibă efectivele așa cum sunt ele necesare într-o operație de luptă, ca atare să nu uităm că rolul rezerviștilor este extrem de important, lecție de învățat și pentru România. Avem multe de discutat pe problematica rezervei, să sperăm că Statul Major al Apărării, Ministerul Apărării, vor găsi soluții ca în privința României să fie încadrați toți cei care au candidat pentru postul de rezerviști voluntari și au trecut probele de selecție. Toate lecțiile războaielor, mai ales acum cu Ucraina și Israelul trebuie să reprezinte lecții învățate și pentru România"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel