Lecțiile de tir vor fi incluse în programul educațional al Poloniei. Ele vor începe în școli și licee pe 1 septembrie, a informat Ministerul Educației și Științei din țară, scrie Moscow Times.
Măsura a fost justificată prin „amenințarea tot mai mare la adresa securității statului”. Potrivit Ministerului Educației, situația actuală a dus la necesitatea suplimentării obiectivelor educației pentru ca elevii să învețe să tragă și să se pregătească „pentru acțiuni cauzate de condițiile militare”.
Se precizează că orele de tir vor deveni obligatorii pentru elevii clasei a VIII-a, în școlile generale, și în clasa a IX a, în licee. În lipsa echipamentului necesar, elevilor li se va permite să amâne. Ministerul speră să introducă aceste cursuri peste tot până în 2024.
Tragerea cu arme pneumatice va fi predată în sălile de sport, iar din arme de foc - pe terenurile de antrenament și în poligonele speciale de tragere. În plus, școlarii vor primi competențe în efectuarea lucrărilor de salvare în medii urbane.
Compania israeliană de securitate cibernetică Check Point Software Technologies estimează că, pe baza datelor în primele șase luni ale anului 2022, în fiecare săptămână în Polonia au loc în medie 1.100 de atacuri cibernetice efectuate asupra oricărei entități din sectorul militar sau guvernamental, dar că majoritatea acestea sunt blocate de sistemele de securitate cibernetică care există.
Atacurile urmăresc să submineze credibilitatea unei instituții sau unui stat dat și să acceseze date strategice. Este de așteptat ca atacurile asupra instituțiilor militare poloneze să crească.
Potrivit experților de la Google, grupul de hackeri Ghostwriter/UNC1151 a atacat conturile de e-mail ale armatei și guvernului polonez și a încercat să fure parolele oficialilor polonezi și ucraineni. Ghostwriter/UNC1151 este legat de regimul belarus, în timp ce Fancy Bear și Killnet sunt legați de Kremlin și Mustang Panda de China.
Săptămânalul britanic The Record a confirmat din februarie că instituțiile militare poloneze au fost vizate de hackeri și că guvernul polonez a minimalizat scurgerea de date, spunând că bazele de date care au căzut în mâinile hackerilor nu conțin informații secrete sau sensibile.
Dar hackerii ruși au încercat în martie să pătrundă în datele NATO pentru a extrage coduri de verificare. Acest hack a fost efectuat fie de către grupurile Coldriver, fie de către Callisto. De asemenea, se raportează că hackerii au efectuat activități împotriva companiilor poloneze. Potrivit Check Point, numărul atacurilor a crescut cu 35% din ianuarie.
Confruntat cu amenințări tot mai mari, guvernul polonez a creat o Forță de Apărare Cyberspace. Ministrul Apărării Mariusz Błaszczak a declarat recent că atacurile cibernetice au devenit un instrument important în abordarea agresivă adoptată de Rusia. La sfârșitul lunii mai, premierul polonez Mateusz Morawiecki a extins nivelul de alertă al Bravo și Charlie-CRP, care fusese introdus pentru a contracara amenințările din spațiul cibernetic, scrie RMX.
În cadrul întâlnirii de vineri cu fermierii din orașul Kuzki din comuna Grębków (voievodatul Mazowiec), șeful guvernului a fost întrebat dacă confirmă cuvintele premierului ungar Viktor Orbán, care a spus pe 23 iulie că războiul din Ucraina a zguduit cooperarea polono-maghiară care a fost axa Grupului de la Vişegrad.
Orbán a mai apreciat că obiectivele ambelor țări sunt aceleași, dar „problema este de partea inimii”, deoarece, în timp ce ungurii văd acest conflict ca pe un război între două popoare slave, polonezii „simt că și ei luptă în el”.
„Confirm cuvintele prim-ministrului Orbán conform cărora căile Poloniei și Ungariei s-au separat”, a spus Morawiecki. Șeful guvernului polonez a mai declarat că „Polonia nu participă la războiul din Ucraina. Ucrainenii duc război”.
El a mai menționat că „lupta eroică a ucrainenilor este susținută de arme – în principal americane, precum și britanice, poloneze și din multe alte locuri – din aproape toată Europa, al căror scop este să-i ajute să-și protejeze suveranitatea”.
Morawiecki a explicat că Polonia încearcă să ajute Ucraina „să reziste presiunii copleșitoare a inamicului, a agresorului și atacului brutal al Rusiei”.
„Vrem ca Ucraina să supraviețuiască și să-și păstreze integritatea teritorială, suveranitatea”, a subliniat el. „Cred că așa și se va se va întâmpla”, a continuat șeful guvernului polonez, potrivit Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News