EXCLUSIV  Lecțiile pandemiei. Radu Gănescu, COPAC: Cu siguranță, COVID-ul nu va trece

Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)

Președintele asociației COPAC subliniază că pandemia a adus o serie de lecții pe care ar trebui să le păstrăm, întrucât suntem departe de eradicarea COVID-19. 

Publicitate

”Sunt niște lecții pe care ar trebui să le avem învățătură de minte de aici încolo, deoarece cu siguranță COVID-19 nu va trece și cu siguranță vom învăța să supraviețuim cu această boală infecțioasă. Cred că prima lecție a fost aceea de a ne ajuta pe noi să fim preventivi. Faptul că am putut să ne pregătim prin a purta mască, prin a ne dezinfecta, prin a ne spăla pe mâini, prin a evita aglomerațiile. Lucrurile acestea, cumva, le-am învățat ca să ne ajute pe noi să ne protejăm și cred că este cea mai importantă lecție învățată de fiecare persoană, din punctul de vedere al pandemiei. 

În pasul doi, cred că sistemele de sănătate sunt cele care au avut de învățat și au avut de înțeles cât de mult au nevoie să se pregătească în astfel de cazuri și astfel de situații, să poată trata în același timp și fără a face discriminări, pacienți care sunt într-o zonă de risc mare cu privire la anumite infecții și pacienți cronici sau acuți. Lucrul ăsta cred că ne-a arătat cel puțin nouă, pacienților, și cred că și la nivel de autorități că sistemele de sănătate nu sunt încă pregătite și cred că trebuie să se adapteze și să schimbe modul în care tratează pacienți, un mod mai preventiv, cred că ăsta e accentul pe care trebuie să îl scoatem din pandemie, prevenția. 

Pandemia, de la un virus necunoscut, la tratamente performante

Vedem că inovația și tratamentul s-au adaptat, au evoluat. Am început pandemia prin a nu ști exact cu ce ne confruntăm și am continuat prin a găsi soluții atât prin tratamente dedicate, cât și prin tratamente de tip vaccinuri, tratament care a dus deja discuția la alt nivel și vedem că evoluează pe zi ce trece. Astăzi, când vorbim, avem tratamente profilactice, lucru care va fi cu siguranță un mare sprijin și este un mare sprijin pentru pacienții care sunt la risc și mă refer aici la pacienții imunocompromiși, pacienții cu afecțiuni oncologice sau hematologice, pacienți care chiar au nevoie să fie protejați de această infecție. 

Cred că și noi, ca învățăminte și mă refer la statul român și la pacienții din România, trebuie să ne schimbăm percepția și să găsim, din punctul nostru de vedere, alte soluții ale sistemului de sănătate care să sprijine pacienții. Vedem, în zilele noastre, că avem deja un număr de cazuri, care din nefericire începe să crească, este într-un trend ascendent, ceea ce înseamnă că toate lecțiile învățate ar trebui să le menținem și să le continuăm prin adăugarea și menținerea proceselor de purtarea măștii și distanțare, evitarea aglomerației, prin accesul la testare și, bineînțeles, prin accesul la vaccinare și nu în ultimul rând printr-un protocol care să prescrie orice ar fi nevoie din punctul de vedere al tratamentelor la ora actuală, pacienților care sunt infectați sau care nu sunt infectați, dar au expunere, medicamente care să îi protejeze și să le protejeze viața”, a spus Radu Gănescu, din partea asociației COPAC, în cadrul dezbaterii ”Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"”. 

Vezi debaterea integrală AICI:

Youtube video image

Comisarul pentru Sănătate îndeamnă statele UE să folosească vara pentru a se pregăti de valul următor

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a lansat luni un apel la adresa miniştrilor Sănătăţii ai celor 27 de state membre, solicitându-le să folosească vara pentru a se pregăti de un nou val de infecţii COVID-19 în cursul toamnei şi al iernii, transmite DPA.

”În vederea unei posibile înrăutăţiri a situaţiei epidemiologice, este esenţial să rămânem cu toţii vigilenţi. Aceste luni de vară trebuie folosite pentru a lua măsurile de sănătate publică necesare, care ne vor ghida prin următoarea fază a pandemiei în cursul toamnei sau iernii”, a declarat Kyriakides.

Pe măsură ce europenii s-au bucurat de o vară fără restricţiile din ultimii doi ani, în pofida creşterii numărului de cazuri, eforturile de a limita pandemia trebuie să continue, a mai susţinut ea, adăugând că noul val de contagieri a fost caracterizat de o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi spitalizări. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel