Un studiu arată legătura între probabilitatea de a oferi bani și riscul de Alzheimer.
Modul în care un senior își gestionează banii ar putea oferi indicii despre riscul lor pentru boala Alzheimer? Da, conform unui nou studiu care a implicat zeci de bărbați și femei în vârstă, care a constatat că o probabilitate mai mare de a oferi bani persoanelor anonime este corelată cu o performanță mai slabă la tipurile de teste care depistează demența.
Totuși, studiul nu a evaluat starea mentală a seniorilor care ar putea decide să doneze mai liber unei cauze caritabile recunoscute, a subliniat cercetătoarea principală Gali Weissberger, care și-a condus munca în timp ce era postdoctoral la Școala de Medicină Keck din Universitatea din California de Sud. Acum este lector superior la departamentul interdisciplinar de științe sociale de la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel.
„Nu vrem să transmitem mesajul că altruismul este un comportament negativ sub nicio formă”, a menționat Weissberger. „Poate fi o utilizare foarte deliberativă și pozitivă a banilor cuiva.”
Dar identificarea unei posibile legături între o dorință crescută de a da bani și riscul crescut de Alzheimer s-ar putea dovedi utilă, a remarcat ea. Ar putea ajuta medicii și îngrijitorii să detecteze mai bine tipul de comportament revelator care indică atât o problemă de sănătate în curs de dezvoltare, cât și o vulnerabilitate crescută la escrocherii financiare și exploatare.
Într-un număr recent al Journal of Alzheimer's Disease, echipa lui Weissberger a raportat despre munca sa cu 67 de seniori.
La o vârstă medie de 69 de ani, niciunul dintre participanți nu a avut un diagnostic anterior de demență sau orice formă de declin a sănătății mintale. Toți au primit 10 dolari de cheltuit și apoi s-au asociat cu o persoană anonimă într-un cadru online. Acești bani puteau fi apoi împărțiți după cum dorea fiecare participant -- fie păstrați, fie donați -- cu alocări făcute în sume de un singur dolar.
La rândul lor, toți participanții au finalizat teste standard de gândire - cum ar fi sarcini de amintire a poveștilor și a cuvintelor - concepute pentru a identifica semnele bolii Alzheimer în stadiu incipient.
Rezultatul: cei care au oferit cei mai mulți bani cuiva pe care nu-l cunoșteau s-au descurcat cel mai rău la teste.
Weissberger a spus că vor fi necesare mai multe teste cu un grup mai mare de participanți, pentru a obține o idee mai definitivă a cât de puternică este legătura dintre alegerile financiare proaste și boala Alzheimer.
Și ea a avertizat că „este posibil să existe un al treilea factor de bază care contribuie atât la altruism, cât și la demență” care nu este luat în considerare în acest studiu.
„Cu toate acestea, descoperirile noastre sunt în concordanță cu un corp în creștere de literatură care sugerează că luarea de decizii slabe și problemele de manipulare a banilor pot fi un semn foarte timpuriu al bolii Alzheimer iminente”, a spus Weissberger.
„Lucrările anterioare ale grupului nostru și ale altora au arătat că exploatarea financiară a adulților în vârstă este asociată cu regiunile creierului vulnerabile la schimbări patologice legate de vârstă”, a menționat ea. „Astfel, este posibil ca înclinația de a da bani să fie un semn foarte timpuriu al schimbărilor timpurii ale creierului asociate cu Alzheimer”.
Rebecca Edelmayer, director senior al angajamentului științific al Asociației Alzheimer, a spus că descoperirile „nu sunt neapărat surprinzătoare”.
De fapt, studiul „se adaugă la alte lucrări în acest domeniu care au sugerat că schimbările de judecată, capacitatea financiară sau luarea deciziilor pot fi printre primele schimbări de memorie și gândire pe care indivizii și membrii familiei le observă”, a spus Edelmayer.
Totuși, ea a reiterat punctul lui Weissberger că „aceste constatări nu înseamnă că persoanele în vârstă care donează organizațiilor caritabile au adesea demență.
„Există multe alte motive personale, sociale și economice pentru care cineva ar putea fi generos cu cheltuielile sale”, a remarcat Edelmayer.
„Aceasta fiind spuse, cercetările au arătat că alte comportamente financiare – cum ar fi îndrăzneala sau întârzierea plăților – sunt asociate cu demența”, a spus ea.
Sfatul lui Edelmayer: „Deoarece persoanele în vârstă, în special cele cu risc mai mare de demență, pot fi mai vulnerabile la luarea unor decizii financiare proaste, Asociația Alzheimer îndeamnă comunitatea noastră să fie informată, vigilentă și conștientă pentru ca cei dragi să nu fie supuși fraudei, escrocheriilor sau altor prejudicii financiare.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu