Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, renumit medic dermatolog, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre principalul factor de agresiune a pielii și beneficiile vitaminei D.
„Care e principalul factor de agresiune? Se spune că expunerea la soare îmbătrânește foarte mult epiderma.", a întrebat Val Vâlcu.
„Și nu numai. Îmbătrânește și dermul. Sigur că sunt foarte mulți factori care agresează pielea. Din fericire, pielea are cam toate elementele fiziologice atât de bine organizate încât apără, până la un punct, întregul organism, toate celelalte organe, de tot felul de invazii din exterior.
La ce mă refer când spun invazii din exterior? În mod special mă refer la radiația ultravioletă. Radiația ultravioletă este, în mod evident, excepțională. Trebuie să te expui la soare, nu există să nu te expui, vitamina D fiind esențială pentru funcționara oaselor, fixarea calciului, fixarea fosforului în oase, pentru funcția tiroidiană, pentru foarte multe elemente vitamina D este excepțională.
Crește foarte mult imunitatea; se constată că deficiențe mari de vitamina D există în bolile imunologice inflamatorii cronice. Toate aceste boli, cum ar fi psoriazis, dermatită atopică, hidradenită supurativă, Boala Crohn, alte boli inflamatorii intestinale, scleroză multiplă, toate acestea au mari deficiențe de vitamina D. Creșterea imunității este asigurată de această vitamină D.”, a spus Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
„O poți lua și pe cale orală”, a spus Val Vâlcu.
„Sunt 5 tipuri de vitamina D, cele mai uzate sunt vitamina D2, vitamina D3, dar cea mai fiziologică acumulare de vitamina D vine din expuneri controlate, fiziologice, la ultraviolete. Chiar copilul foarte mic este bine să stea, dar să nu în intervalul 10-16 în timpul verii, este exclus să stea direct la soare, este contraindicat total prin efectele adverse pe care le poate avea.
Deci, iată efecte benefice ale vitaminei o dată cu expunerea la soare, dar să luăm în calcul și efectele nocive pe care le poate avea radiația ultravioleta atunci când este în exces față de puterile de apărare.”, a spus Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
VEZI ȘI: Cremele de piele produc efecte reale? Află ce ingrediente trebuie să conțină pentru a reduce semnele îmbătrânirii / video https://www.dcnews.ro/cremele-de-piele-produc-efecte-reale-afla-ce-ingrediente-trebuie-sa-contina-pentru-a-reduce-semnele-imbatranirii-video_917745.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu