Cafeaua conține acrilamidă, o substabţă chimică ce apare la prăjirea boabelor de cafea. În doze mari, această substanţă este nocivă, provocând cancerul.
Atunci când boabele de cafea sunt culese, acestea au o culoare palidă, iar după prăjirea lor dobândesc un ton maroniu închis. Mai multe subproduse sunt create în timpul procesului de prăjire, iar unul dintre ele este acrilamida
În doze mari, acrilamida poate provoca cancer și poate fi toxică. Dar în cazul cafelei nu trebuie să vă faceți griji.
Studiile efectuate pe animale au descoperit că introducerea acrilamidei în apa potabilă poate provoca cancer la șobolani și șoareci. Dozele care au fost utilizate în aceste studii sunt de 1.000 până la 100.000 de ori mai mari decât ceea ce consumă oamenii.
Până în prezent, nu există dovezi clare care să confirme că doza de acrilamidă în cafea este periculoasă.
Acrilamida se formează natural când plantele și boabele sunt gătite la temperaturi ridicate. Se formează într-un proces cunoscut sub numele de reacția Maillard, în care temperaturile ridicate transformă zaharurile și aminoacizii și determină schimbarea gustului și a culorii alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News