Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Cu o campanie furibundă pe TikTok, cu mii de videoclipuri postate și distribuite pe TikTok, Facebook și YouTube, candidatul independent Călin Georgescu a apărut din spuma mării pe podiumul exit-poll-urilor de la ora 21:00, duminică, 24 noiembrie 2024.
Dar Călin Georgescu nu este nici pe departe o figură nouă în peisajul politic din România, cu atât mai mult în spațiul public. În ultimii 14 ani, chiar de pe vremea lui Traian Băsescu, numele său a fost vehiculat ca propunere de premier, fiind prezentat ca o opțiune tehnocrată, elitistă, cu un CV blindat de experiența în organizațiile internaționale, precum ONU și Clubul de la Roma.
Prima asociere politică a lui Călin Georgescu a fost în 2020, după ce AUR a obținut un rezultat surpriză la alegerile legislative și a reușit să intre în Parlament cu un procent de aproximativ 10%. George Simion l-a propus la acea vreme pe Georgescu pentru funcția de premier al României, propunere ce nu a reușit să se materializeze din cauza faptului că AUR nu a putut forma o coaliție în jurul său.
În anul 2008 se publica Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României - Orizonturi 2013-2020-2030, care îl avea drept coordonator pe Călin Georgescu. Sub îndrumarea unui comitet științific din cadrul Academiei Române, Strategia a căutat să propună „o viziune coerentă asupra viitorului României în următoarele două decenii prin prisma conceptului generos şi realist al dezvoltării durabile“.
Foto: Caramiciu George
Din grupul de redactare al Strategiei, grup coordonat de către Călin Georgescu, au făcut parte mai multe personalități care în anii următori elaborării acesteia și-au făcut apariția în peisajul politic al țării.
Primul nume cunoscut care se regăsește în comitetul de redactare este cel al lui Adrian Curaj, care a îndeplinit funcția de ministru al educației în guvernul Cioloș (17 noiembrie 2015 - 5 iulie 2016). Jurnalistul Moise Guran și profesorul Gheorghe Mencinicopschi au fost, de asemenea, în echipa redacțională a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României.
La fel și Șerban Sturdza, europarlamentar din parte Alianței pentru Unirea Românilor, ales la alegerile din 9 iunie 2024, și actorul Dan Puric, cel care și-a manifestat în ultimii ani, în repetate rânduri, aprecierea față de Călin Georgescu.
Cel mai important nume din echipa coordonată de Călin Georgescu este cel al lui Dan Barna, care în 2016 a fost ales deputat în circumscripția electorală Sibiu din partea USR. A făcut parte, la fel ca Adrian Curaj, din Guvernul Dacian Cioloș, unde a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea.
Cariera lui Dan Barna în cadrul USR a fost apoi una fulminantă, ajungând mai întâi vicepreședinte al partidului, apoi purtător de cuvânt, iar la congresul din 28 octombrie 2017 a fost ales președinte al USR cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate.
La alegerile prezidențiale din 2019, Dan Barna a ratat intrarea în turul al doilea împotriva lui Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu