Două cutremure cu bubuituri au speriat în ultimele zile locuitorii din Galați și Brăila, care s-au întrebat dacă există o legătură între acestea și eclipsa de Soare din Statele Unite ale Americii.
Un cutremur cu magnitudinea 2,9 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, la Brăila, potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Anterior, sâmbătă seară, un alt cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade s-a produs în aceeași zonă, fiind încadrat de INFP tot în categoria seismelor slabe.
Roxana Bojariu, climatolog la Administrația Națională de Meteorologie, a spus, la Antena 3 CNN, dacă există o legătură între eclipsa totală de Soare din Statele Unite ale Americii și cutremurele cu bubuituri care au avut loc în România în ultimele zile.
Potrivit acesteia, nu se poate pune problema să existe o conexiune între seismele care s-au resimțit în sud-estul României și eclipsa care se produce, luni, 8 aprilie 2024 pe teritoriul continentului american.
„Nu există o legătură. Eclipsele evident că au o influență locală acolo unde radiația solară directă se limitează cantitativ și evident că asta înseamnă o scădere a temperaturii în momentul de apogeu, dar legături la scară mare, cu seisme sau alte procese climatice în alte părți ale lumii nu există“, a punctat Roxana Bojariu.
Singurele situații în care mișcările seismice ar putea fi influențate de o eclipsă sunt atunci când, ca urmare a faptului că temperaturile scad pe durata trecerii Lunii prin fața Soarelui, gheața din zonele celor doi poli nu se mai topește atât de repede și poate genera mișcări ale scoarței terestre de dedesubt.
„Legătura între climă și cutremure există doar acolo unde există învelișuri de gheață care se topesc și prin acest proces se exercită o forță mult mai mică asupra scoarței. Așa apar răspunsuri mecanice, doar că sunt locale și de durată mai lungă“, a mai zis Roxana Bojariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News