Legătura dintre insomnie și astm

Legătura dintre insomnie și astm / Foto: Pixabay, de Ramiro Calace Montu
Legătura dintre insomnie și astm / Foto: Pixabay, de Ramiro Calace Montu

Află în articol care este legătura dintre lipsa somnului și astm.

Cercetătorii au descoperit că odihna insuficientă alimentează susceptibilitatea genetică la astm, o boală pulmonară potențial fatală. Constatările se bazează pe o analiză a sute de mii de britanici, urmăriți timp de aproape nouă ani, scrie Ziarul de Iași.

"Dovezile noastre arată că atât somnul, cât și factorii genetici joacă un rol important în riscul de astm", scrie autorul principal, profesorul Fuzhong Xue, de la Universitatea Shandong, în revista BMJ Open Respiratory Research.

"O combinație de somn de slabă calitate cu o susceptibilitate genetică ridicată ar duce la un risc de peste două ori mai mare în comparație cu o combinație cu risc scăzut", a adăugat cercetătorul.

Depistarea și tratarea timpurie a tulburărilor de somn ar putea reduce riscul cu mai mult de o treime, arată rezultatele studiului.

Un somn sănătos ar putea reduce cu 37% riscul de astm

O analiză suplimentară a arătat că un tipar de somn sănătos ar putea reduce cu 37% riscul de astm la persoanele cu susceptibilitate genetică ridicată  – sugerând că "un tipar de somn sănătos ar fi benefic pentru controlul incidenței astmului, indiferent de condițiile genetice", susțin autorii studiului.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite, aproximativ unul din trei adulți americani spune că nu se odihnește sau nu doarme suficient.

Prof. Xue și echipa au analizat 455.405 membri ai UK Biobank, o vastă bază de date care deține informații despre ADN-ul și sănătatea acestora.

Participanții au avut cu toții vârste cuprinse între 38 și 73 de ani când s-au înscris între 2006 și 2010.

Ei au  fost întrebați despre durata somnului, insomnie, sforăit, somnolență excesivă în timpul zilei și dacă se identificau ca fiind o "persoană matinală” sau o "bufniță de noapte".

Constatările studiului

Studiul a constatat că aproximativ unul din cinci (19%) dintre cazurile de astm ar putea fi prevenite dacă adulții ar îmbunătăți calitatea tuturor acestor cinci trăsături.

"Un tipar de somn slab a crescut în mod independent riscul de astm cu 55% - similar cu riscul de susceptibilitate genetică", relatează echipa.

Explicațiile biologice includ și ipoteza că statul cu ochii deschiși mai multă vreme ar putea deteriora căile respiratorii prin provocarea unor inflamații, întrucât studii anterioare au demonstrat că durata nefavorabilă a somnului și insomnia sunt asociate cu inflamația cronică.

Răspunsul imunitar poate genera substanțe chimice pro-inflamatorii care se infiltrează în celule, crescând și mai mult riscul de astm, explică cercetătorii.

Câte ore ar trebui să dormim

Autorii studiului au definit tiparul de somn sănătos ca fiind între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte, neavând niciodată sau rareori insomnie, lipsa sforăitului și rare sieste în timpul zilei.

Doar aproximativ unul din șase (73.223) a îndeplinit acest criteriu, cei mai mulți fiind clasificați ca fiind cu un tipar pentru un somn de calitate slabă (97.915) sau intermediari (284.267).

Pentru fiecare individ a fost întocmit un scor genetic de risc de astm în funcție de numărul de mutații de astm din genomul lor. Aproximativ unul din trei au avut un risc genetic "ridicat" (150.429), ceilalți fiind, de asemenea, împărțiți în mod egal ca fiind "intermediar" sau "scăzut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel