Noi cercetări sugerează că ar putea exista o modalitate „simplă, sigură și economică” de a calma durerea.
Oamenii de știință au explorat efectele de calmare ale durerii folosind lumina verde și fac asta de cel puțin cinci ani. Acum, ei sunt de părere că sunt pregătiți să tragă o concluzie pertinentă. Potrivit Science Alert, acest nou studiu, realizat pe șoareci cu inflamații articulare, condus de neurologul Yu-Long Tang, de la Universitatea Fudan din Shanghai, dezvăluie detalii despre celulele oculare și căile cerebrale care stau la baza ameliorării durerii resimțite uneori după expunerea la lumină verde de intensitate scăzută.
Pe linia mai multor experimente cercetătorii au descoperit că celulele oculare care simt lumina au contribuit la efectele de calmare ale durerii atunci când au fost supuse unei lumini verzi. „Am descoperit că fotoreceptorii conului retinian sunt esențiali în ceea ce privește analgezia cu lumină verde, în timp ce tijele joacă un rol secundar”, explică cercetătorii, în lucrarea lor.
„Inundate” cu lumină verde, conurile și tijele au stimulat un grup de celule cerebrale din nucleul geniculat ventrolateral, care, anterior, a fost legat de efectele analgezice ale luminii strălucitoare, în general. În această parte a creierului, acești neuroni secretă un hormon implicat în semnalizarea durerii. Diferitele studii pe animale au identificat și alte mecanisme implicate în efectele analgezice ale luminii verzi, cum ar fi receptorii durerii din măduva spinării. „Deși nu este clar dacă percepția culorilor se aplică și la oameni, expunerea la lumină verde atât la oameni, cât și la rozătoare reduce sensibilitatea la durere, sugerând implicarea unor mecanisme comune între cele două specii”, au mai scris cercetătorii. Cu toate acestea, încă nu există studii reale pe om, astfel că, deși se bănuiește că lumina verde ar putea săf ie utilă şi în cazul nostru, nu există garanţii.
Experţii avertizează că lumina emisă de smartphone-uri și televizoarele moderne poate provoca îmbătrânirea prematură, după ce au descoperit că provoacă modificări semnificative în chimia și funcția celulelor unor animale de laborator, scrie publicația engleză Express. Astfel, lumina emisă de diferie device-uri a fost făcută responsabilă de diverse probleme de sănătate, de la obezitate la probleme psihologice și recent, le lista de efecte negative se adaugă și îmbătrânirea accelerată. Dr. Jadwiga Giebultowicz, biolog de la Universitatea de Stat din Oregon, a explicat: „Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele utilizate zi de zi – cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele – poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru”. Celulele afectate, a explicat ea, sunt din toate categoriile, de la cele ale pielii, la celulele adipoase până la neuronii senzoriali, responsabili de percepție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu