Industria germană de jucării, prima din Europa, preconizează că va realiza o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de euro în 2020, în creştere cu 8% comparativ cu anul trecut, potrivit Federaţiei producătorilor germani de jucării (BVS).
De aproape 30 de ani, Gerhard Berndt munceşte la circuitul său de tren în miniatură, însă restricţiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus i-au permis acestui berlinez în vârstă de 72 de ani să îşi folosească salonul pentru a construia macheta unui sat, transmite AFP.
"Această ocupaţie cere timp. M-am folosit de acest lucru în această situaţie de coronavirus", explică Gerhard Berndt, un fost tâmplar aflat acum la pensie.
La fel ca şi Berndt, mulţi germani s-au îndreptat în acest an spre trenurile de jucărie şi alte jucării analogice. Restricţiile impuse pentru a frâna propagarea Covid-19 i-au determinat să se îndrepte spre alte mijloace pentru a se distra singuri sau în familie, fără a părăsi domiciliul.
Rezultatul: industria germană de jucării, prima din Europa, preconizează că va realiza o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de euro în 2020, în creştere cu 8% comparativ cu anul trecut, potrivit Federaţiei producătorilor germani de jucării (BVS). Jocurile de societate, puzzle-urile, jucăriile de exterior sau kit-urile de construcţie au înregistrat o creştere deosebită a vânzărilor, potrivit BVS.
Cererea de jucării a crescut ca urmare a închiderii timp de mai multe luni a barurilor, restaurantelor şi locurilor de divertisment, într-o ţară care până în prezent are 1,34 milioane de cazuri de infecţie şi aproape 22.000 de decese. Potrivit firmei de cercetare npd Group, în perioada ianuarie-octombrie piaţa de jucării din Germania a crescut cu 11% până la 172 milioane euro.
În special piaţa de trenuri de jucărie a înregistrat o relansare după mai mulţi ani de stagnare. Acest mod de petrecere a timpului liber este apreciat în Germania, unde se găseşte şi cea mai mare reţea de trenuri în miniatură din lume, Miniatur Wunderland de la Hamburg, printre fanii căruia se numără şi ministrul de Interne, Horst Seehofer.
Liderul pieţei de trenuleţe, firma Maerklin, a înregistrat o creştere de 50% a comenzilor în luna noiembrie, în momentul în care Germania a intrat în cea de-a doua fază a restricţiilor. "Suntem una dintre puţinele industrii care au primit un mic impuls din partea coronavirusului. Acest lucru se datorează cu siguranţă faptului că mulţi oameni au stat în casă şi au încercat să se gândească la activităţi pe care le pot face acasă fără a se infecta", a declarat directorul general Florian Sieber. Potrivit acestuia, pe ansamblul acestui an Maerklin se aşteaptă la o creştere a comenzilor de 10% comparativ cu 2019, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu