Legătura dintre smog și cancerul pulmonar a fost demonstrată științific: 3 ani de expunere sunt suficienți

Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

Oamenii de știință au descoperit mecanismul care declanșează dezvoltarea cancerului pulmonar din cauza poluării aerului.

 

Oamenii de știință finanțați de Cancer Research UK de la Institutul Francis Crick și UCL au dezvăluit cum poluarea aerului poate provoca cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, scrie The Francis Crick Institute.

Știm, de exemplu, că fumatul provoacă mutații în ADN-ul celulelor pulmonare și favorizează tumorile, dar impactul poluanților nu este cunoscut. Acum, datorită unui studiu aprofundat împărțit în mai multe faze, oamenii de știință au descoperit mecanismele biologice care explică modul în care poluarea aerului poate provoca cancer.

Pur și simplu, particulele fine încurajează trezirea celulelor canceroase latente în țesutul pulmonar, care se acumulează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, determinându-le să se înmulțească până la nașterea cancerului.

Cercetarea

Asocierea dintre poluarea aerului și cancerul pulmonar a fost descoperită de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință. Cercetătorii au ajuns la concluziile lor după ce au analizat statistic datele a peste 400.000 de persoane cu domiciliul în Regatul Unit, Coreea de Sud și Taiwan.

Mai simplu spus, ei au comparat ratele de incidență ale cancerului pulmonar cu nivelurile de poluare a aerului în care locuiau.

Mai exact, s-au concentrat pe particulele fine de PM 2,5, adică cele caracterizate de particule cu un diametru egal sau mai mic de 2,5 micrometri. Este un poluant foarte insidios, deoarece dimensiunile sale mici îi permit să ajungă adânc în bronhii și țesutul pulmonar, favorizând apariția unor afecțiuni precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul, bolile cardiovasculare, cancerul și chiar demența. 

Efectele particulelor PM 2,5

Analiza datelor a relevat o corelație clară între incidența cancerului pulmonar și nivelurile crescute de PM 2,5. În practică, cu cât au trăit mai mult într-un loc poluat, cu atât riscul de a dezvolta cancer a fost mai crescut. Cercetătorii au arătat că 3 ani de expunere sunt suficienți pentru ca asociația să apară.

”Celulele cu mutații care cauzează cancer se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar sunt în mod normal inactive. Am demonstrat că poluarea aerului trezește aceste celule din plămâni, încurajându-le să se dezvolte și, eventual, să formeze tumori”, a spus Charles Swanton, profesor la Cancer Research UK Lung Cancer Center of Excellence al Universității din Londra și principal responsabil pentru studiu.

Această cercetare a fost prezentată pentru prima dată la Congresul ESMO în septembrie 2022 dar a fost publicată în revista Nature pe 5 aprilie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel