Sedentarismul este mult mai răspândit în rândul femeilor decât al bărbaților și afectează sănătatea. Totuși, unele cercetări nu evidențiază doar riscul cardiovascular ca urmare a statului prea mult timp pe scaun, ci și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
În fiecare zi devenim tot mai sedentare. Poate pentru că exercițiul fizic nu face parte din obiceiurile noastre zilnice sau pentru că avem locuri de muncă ce ne obligă să stăm multe ore pe scaun. Conform Studiului de Sănătate al Fundației Spaniole a Inimii, 22,4% dintre femei sunt mai sedentare decât bărbații (16,2%).
În acest studiu, sedentarismul este menționat ca un factor cheie de risc cardiovascular, deoarece dacă nu ne mișcăm, sănătatea noastră va fi în cele din urmă afectată. Cu toate acestea, unele cercetări au descoperit o altă consecință a statului pe scaun pentru mult timp, dincolo de cea cardiovasculară. Este vorba despre cancer.
Sedentarismul și riscul de cancer de colon, endometru și plămâni
Studiul "Sedentary behavior increases the risk of certain cancers" (n.r. „Comportamentul sedentar crește riscul anumitor tipuri de cancer”) a sintetizat rezultatele a diferite cercetări - în total aproximativ 43 - pentru a ajunge la concluzia potrivit căreia cancerul de endometru și cel de plămâni creșteau la persoanele care stăteau în fața televizorului pentru o perioadă îndelungată. Și asta pentru că, potrivit celor mai recente date, populația spaniolă petrece în medie 3 ore pe zi așezată în fața televizorului.
Acest lucru este semnificativ, deoarece în studiu s-a observat o creștere a riscului de cancer de colon pentru fiecare 2 ore petrecute pe scaun în fiecare zi. Mai mult timp petrecut pe scaun înseamnă mai puțină activitate fizică, ceea ce se traduce în probleme de sănătate mai mari pe termen lung.
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @lazy_bear
Legătura dintre statul pe scaun și fibroamele uterine
Într-o altă cercetare, s-a constatat că prea mult timp petrecut pe scaun fără mișcare crește riscul de a dezvolta fibroame uterine. Cu toate că este o afecțiune benignă, doctorul Javier Monleón, ginecolog la Spitalul La Fe din Valencia, explică faptul că "există femei care experimentează sângerare menstruală mai abundentă, însoțită de dureri semnificative și simptome de compresie, greutate, umflare, cu un impact brutal asupra calității vieții".
Prin urmare, o modalitate bună de a preveni riscul de fibroame uterine este să începeți să faceți mai multe exerciții fizice, poate să faceți plimbări, să practicați sport sau să vă bucurați de aerul liber pentru câteva minute în fiecare zi.
Sedentarismul crește riscul de cancer de sân cu 71%
Unul dintre cele mai frecvente cancerele la femei este cancerul de sân. Sedentarismul ar putea crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Aceasta este concluzia unei cercetări efectuate de Grupul de Cercetare a Cancerului de Sân GEICAM. Marina Pollán, doctor și cercetător principal al studiului, a explicat că "s-a estimat că inactivitatea fizică stă la baza a 10% din cazurile de cancer de sân în întreaga lume".
A începe să faci exerciții moderate, precum 30 de minute de plimbare în fiecare zi, și apoi să crești treptat acest timp, reprezintă deja o schimbare semnificativă. Există locuri de muncă unde este necesar să stai pe scaun pentru perioade lungi de timp. Prin urmare, este indicat să contracarezi acest aspect cu activități recreative care nu implică doar vizionarea televizorului, ci includ și mișcare. Doar astfel putem reduce riscul de cancer asociat sedentarismului, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News