În ciuda diferenței de traiectorie, există asemănări între primarul Chirica și primarul Firea, în echipă cu co-primarul său, Pandele.
Mihai Chirica a fost exclus în februarie 2018 din PSD, după o serie de critici la adresa conducerii partidului care l-a susținut în alegeri. Primarul Iașului nu a demisionat, păstrându-și funcția.
În august 2018, primarul Capitalei, Gabriela Firea, se distanțează de PSD, iar în septembrie conduce o revoltă împotriva lui Liviu Dragnea. Nu este exclusă, ci doar marginalizată. După alegeri, Gabriela Firea revine în prim-planul disputei pentru succesiune în PSD, fiind văzută ca un potențial candidat la șefia partidului și la prezidențiale. Florentin Pandele intră în ecuație în rol de co-primar al Capitalei (dă replici în numele soției, la televizor) și potențial co-candidat la prezidențiale.
Revenind la cei doi titulari, în ciuda diferenței de traiectorie, există asemănări între primarul Chirica și primarul Firea, în echipă cu co-primarul Pandele. Cei doi sunt edili de bugete mari, care au câștigat cu sprijinul PSD în orașe cu electorat de Dreapta. Co-primarul păstorește un oraș cu afaceri imobiliare mari, ca să nu spunem uriașe.
Dincolo de vulnerabilitățile pe care le are orice primar în această situație, Chirica și Firea, prin co-primarul său, Pandele, împărtășesc și o atitudine. Atunci când presa a dat știrea despre bebelușul de aur al familiei Chirica, primarul de Iași a reacționat la fel ca primarul de București-Voluntari. Chirica a amenințat presa cu procese. După ce Bogdan Chirieac face o simplă afirmație (se circulă infernal în Capitală), co-primarul de București a amenințat cu publicarea unor contracte de publicitate. Dăm la o parte că amenințările sunt vorbe în vânt: averea edilului este un subiect de interes public, contractele de publicitate sunt legale și chiar obligatorii, odată ce partidele au primit bani tocmai pentru a-și face publicitate fără să apeleze la alte surse.
Ambele reacții, însă, arată disperarea politicienilor, care încearcă să nege evidența: declarația de avere, într-un caz, traficul din București, în celălalt. Sigur, un om obișnuit o să spună că le-a ajuns, că au destul ca să poată ieși liniștiți la pensie, după alegerile din 2020. Reacțiile arată că mai vor.
Din păcate pentru ei, nu prea mai au cum. Dacă la Firea și Chirica ne așteptam, co-primăria Capitalei riscă să-l doboare și pe Pandele. În Ilfov, PNL și USR au obținut la europarlamentare de două ori mai multe voturi decât PSD. Fiecare. Cu cât face mai mult scandal co-primarul Pandele, cu atât va fi mai greu Opoziției să propună tradiționalul candidat-iepuraș la primăria Voluntari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News