Medicul Mihai Craiu explică de ce rezultatele tratamentelor pot să nu fie cele așteptate, dar și de ce vitamina D și statul în aer liber pot ajuta în controlul astmului la copii.
Medicul Mihai Craiu a făcut precizări importante privind tratamentele indicate copiilor și care pot sau nu să aibă rezultatele așteptate în funcție de modul în care se face diagnosticarea acestora, de cât de corect este realizat.
”Când medicamentele nu par să aibă efectul scontat, de obicei este de vină tehnica de folosire... atunci când diagnosticul este corect și medicamentul este cel potrivit pentru acest diagnostic.
Dar ce se întâmplă atunci când totul este făcut corect (și etapele de diagnostic, și investigațiile și recomandarea de tratament...) și, totuși, nu observăm ameliorarea așteptată?
Pentru fiecare medicament utilizat la un copil există răspunsuri diferite, chiar dacă dozele sunt cele corecte și tehnica este cea potrivită pentru vârsta și cooperarea copilului. Acest fenomen ține de zestrea genetică a fiecărui copil. De modul cum răspunde organismul său, în funcție de abilitățile sale biologice, codificate în gene, în ADN”, a scris Mihai Craiu pe contul de Facebook.
”Să vă dau un exemplu simplu - mai mulți adulți beau o cantitate identică de băutură alcoolică. După un timp, unul dintre ei este glumeț și spune bancuri, altul este amețit și ar vrea să doarmă, altul este ceva mai violent și altul nu pare a avea nimic...
Toate acestea după exact aceeași cantitate de băutură, băută la fel de repede, in condiții similare de meniu alimentar. Fenomenul este datorat genelor noastre. Suntem diferiți în modul cum absorbim, cum transportăm, cum utilizăm și cum eliminăm substanțele din corpul nostru.
Putem ști de la început care va fi persoana asupra căreia alcoolul nu va avea efecte? Putem afla pacientul ce nu răspunde la doza uzuală de anestezic sau de medicamente pentru astm?
Se pare că acum apar astfel de dovezi. Voi pune două linkuri în comentarii care dovedesc că:
1. Există în sângele pacienților niște molecule numite micro-ARN, care au rolul de a regla cât de bine funcționează sinteza de proteine, sinteză coordonată de genele noastre.
Se știe că instrucțiunile de construire pentru toate proteinele din corpul uman (inclusiv cele implicate în transportul și prelucrarea medicamentelor) sunt notate precis în ADN-ul nostru. Când este necesar să producem o anumită proteină (în cazul dat una care este responsabilă de efectul medicației cu steroizi inhalatori [cum este Flixotide, ca să dau un exemplu] trebuie să aibă loc 4 pași:
Întâi este activată gena printr-o comandă dată de un factor de transcripție (ca un program de calculator). După activarea genei se deschide spirala ADN si este copiată informația despre modul de construcție al proteinei respective.
Așa cum copiem ceva într-un document pe calculator... Acest document poartă numele de ARN mesager (faimosul ARN mesager din pandemie, vă aduceți aminte?). Documentul este prelucrat, ca să avem instrucțiuni corecte de folosire - editarea genică. În final documentul este trimis de la computer (nucleul celulei, unde se află toate informațiile) către imprimanta 3D care printează proteina respectivă conform indicațiilor din program.
MicroARN poate bloca ARN mesager, adică poate modifica programul care îl trimitem imprimantei. Aceasta va putea printa mai mult sau mai puțin decât este scris în programul inițial (în ADN) ca urmare a acțiunii microARN...
Acum sunt identificate cel puțin 3 microARN despre care există dovezi că blochează răspunsul organismului la steroizii inhalatorii. Au fost descrise în 2 studii independente pe copii din SUA, respectiv Costa Rica.
2. Nivelul de activitate al acestor microARN din sângele copiilor cu astm ar putea fi influențat în sens favorabil pacientului, prin acțiunea vitaminei D”, a mai scris dr. Craiu.
”Mesaj de luat acasă - nu creștem la doze uriașe, potențial periculoase, doza unor medicamente la care nu observăm un răspuns favorabil. În viitor vom putea ști mai precis, înainte de a prescrie un medicament, dacă acel pacient are șanse mici sa răspundă bine.
Până atunci ați putea doar să încurajați copilul să se joace afară, la soare, sau să utilizați vitamina D. Poate ajuta la controlul astmului la copil”, a mai scris dr. Mihai Craiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu