Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, ne-a spus un lucru extrem de interesant despre un factor cheie în vindecarea pacienților care au cancer.
Arta și cultura pot juca un rol semnificativ în îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer. În timpul tratamentelor dificile și perioadelor de luptă împotriva bolii, participarea la activități artistice și culturale poate avea multiple beneficii. Expunerea la artă și cultură poate să ofere o evadare din gândurile legate de boală și să reducă nivelul de stres și anxietate. Atunci când cuvintele sunt insuficiente, arta poate fi o modalitate de a exprima emoții și trăiri profunde, ceea ce poate ajuta la eliberarea tensională și la procesul de vindecare emoțională. Participarea la evenimente culturale sau la grupuri artistice poate să creeze oportunități de a cunoaște alți oameni care trec prin experiențe similare și de a dezvolta relații sociale pozitive. Implicarea în activități artistice necesită concentrare și prezență mentală, oferind astfel o pauză de la gândurile legate de boală. Simplul fapt de a experimenta frumusețea artei sau a culturii poate să aducă bucurie și plăcere în viața unei persoane. Realizarea de lucrări artistice sau participarea la evenimente culturale poate să sporească stima de sine și să ofere un sentiment de realizare. Participarea la activități creative poate să mențină mintea activă și să stimuleze funcțiile cognitive.
Despre aceste lucruri ne-a vorbit dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru DC News și DC Medical.
„Introducerea artei în practica clinică este foarte importantă. În urmă cu câțiva ani, am făcut un studiu pe pacienți care au migrat în Uniunea Europeană pentru a folosi servicii de sănătate. Eșantionul era reprezentat de pacienți cu boli oncologice. Mi-au spus că au fost impresionați de faptul că s-au introdus umorul, arta în clinicile de acolo, lucruri pe care nu le-au văzut în spitalele din România”, a spus dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București.
„De ce se apela la artă și umor? Pentru că vindecarea în cancer este stimulată dacă sistemul imunitar este stimulat, în sensul pozitiv, să ajute organismul să lupte. Asta se face cu ajutorul unei stări psihice bune. Cu cât erau mai bine dispuși, mai relaxați și mai optimiști, cu atât își ajutau organismul să se vindece, inclusiv după intervențiile complicate, chirurgicale și așa mai departe. Pacienții îmi spuneau că asta a făcut diferența, adică și-au dat seama că au învățat să-și stăpânească mai bine emoțiile, să nu se mai îngrijoreze, să găsească partea bună a lucrurilor și chiar să râdă”, a mai zis dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București.
Spitale pot organiza programe artistice și culturale special concepute pentru pacienții cu cancer, cum ar fi ateliere de pictură, terapie prin muzică, dans terapeutic, teatru sau lectură. Aceste activități pot fi adaptate în funcție de capacitățile și preferințele individuale ale pacienților.
Este important să se țină cont de starea de sănătate a fiecărui pacient și să se ofere opțiuni adecvate. În cele din urmă, beneficiile pot varia de la persoană la persoană, dar în general, arta și cultura pot aduce un suflu nou de speranță, bucurie și împlinire în viața celor care se confruntă cu boala.
VEZI ȘI: De ce copiii din mediul urban fac mai multe alergii decât copiii din mediul rural. Dr. Valentin-Veron Toma: De aceea se recomandă să-i ducem pe micuți și la țară - https://www.dcnews.ro/de-ce-copiii-din-mediul-urban-fac-mai-multe-alergii-decat-copiii-din-mediul-rural-dr-valentin-veron-toma-de-aceea-se-recomanda-sa-i-ducem-pe-micuti-si-la-tara_927766.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News