Un nou studiu a găsit dovezi care fac o conexiune între atractivitatea fizică și funcționarea sistemului imunitar.
Deși mai rămân numeroase întrebări fără răspuns, cercetătorii sugerează că descoperirile lor arată că „este probabil să existe o legătură între atractivitatea facială și funcția imunitară”.
Adevărul din spatele frumuseții este ceva care i-a contrariat pe oamenii de știință. Mai mult, aceștia s-au întrebat dacă standardele sociale de atractivitate sunt în vreun fel afectate de impulsul blând al selecției sexuale sau frumusețea este doar în ochii privitorului. Chiar și Charles Darwin, un susținător renumit al selecției naturale, nu credea că frumusețea este un semnal de sănătate mai bună sau de gene bune.
Constantele universale cu privire la ceea ce am putea considera cu toții a fi frumos au fost o sursă de dezbatere, cu puțin consens asupra a ceea ce ar putea fi. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, tot felul de culturi umane au considerat anumite caracteristici fizice ca fiind atractive, în timp ce le-au ignorat pe altele.
În timp ce noțiunea de a fi obiectiv cu privire la frumusețe rămâne controversată, unii cercetători pun în dezbatere ideea că trăsăturile faciale considerate atractive ar putea fi de fapt markeri ai sănătății bune, ceea ce implică faptul că atracția noastră față de ele ar putea beneficia de supraviețuirea urmașilor noștri.
În acest context, autorii unui nou studiu spun că cercetarea lor este cea mai riguroasă pe această temă până în prezent.
Studiul lor a inclus 159 de tineri adulți, ale căror imagini au fost evaluate pentru atractivitate de către 492 de persoane în sondaje online. După ce participanților le-au fost făcute fotografii, fiecare individ a avut, de asemenea, o serie de teste pentru a evalua starea sistemului imunitar, nivelul de inflamație din organism și starea de sănătate pe care ei credeau că o au.
Când au analizat rezultatele, autorii au descoperit că persoanele ale căror fețe erau văzute ca fiind atractive aveau o funcție imunitară relativ mai sănătoasă, în special în ceea ce privește imunitatea bacteriană.
Mai mult decât atât, nu a existat nicio legătură între inflamația crescută și atractivitatea în rândul participanților. Acest lucru ar putea sugera că atractivitatea facială este un indicator mai bun pentru un sistem imunitar care funcționează bine decât simptomele unei posibile boli acute.
Studiul a dezvăluit și câteva diferențe interesante de sex. Bărbații, de exemplu, erau mai susceptibili de a fi considerați atrăgători dacă celulele lor ucigașe naturale (celule NK) funcționează la capacitate maximă. Aceste celule sunt cruciale în curățarea organismului de infecții virale.
Femeile, pe de altă parte, au fost considerate mai atractive atunci când au prezentat o creștere mai lentă a unei bacterii în plasmă, care este legată de nivelurile de minerale, glucoză și anticorpi din sângele lor.
Rezultatele sugerează că atractivitatea facială poate fi legată de factori imunitari care pot fi transmiși prin gene, dar asta nu înseamnă că nu există și factori culturali care influențează percepțiile individuale despre frumusețe, scrie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu