Psihologul Radu Leca a vorbit despre legătura dintre psihic și afecțiunile dermatologice.
Psihologul Radu Leca a vorbit despre importanța învățării continue chiar și pentru psihologi și a prezentat cursul inovativ pe care îl urmează în această perioadă, un curs care promite să ofere profesioniștilor din domeniul sănătății mintale o înțelegere mai amplă a legăturii dintre afecțiunile dermatologice și stările emoționale ale pacienților.
”Fac un curs nou. Se numește psihodermatologie. Este un curs care a devenit important din momentul în care a început să fie gândit de către specialiștii de la Smart Psi. M-am gândit dacă mă apuc de el, la ce o să mă ajute. Și mi-am făcut o listă. În primul rând că voi afla o informație nouă, în al doilea rând că voi putea vorbi cu pacienții mei mai multe elemente informaționale, în al treilea rând, o să mă ajute și pe mine să înțeleg mai multe elemente. (...)
Dacă îți dorești să devii, fiind psiholog clinician sau psihoterapeut, să ai o expertiză extinsă în psihodermatologie, Asociația Smart Psi îți stă la dispoziție, fiindcă vei înțelege, în mod concret, real, că nu e ceva care nu se întâmplă: de ce îți apare psoriazisul, unde îți apare și care este sursa, ce legătură are locul apariției cu ce faci, cu ce ești tu.
Ai dermatită de mai multe feluri, de contact și seboreică. Unde apare și de ce. Pe ce părți ale corpului, ce se întâmplă cu tine când ți-a apărut acea problemă la nivelul pielii”, a explicat Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.
"Am aflat o chestie foarte tare din interiorul cursului. Am înțeles, în mod concret, că există o cauză între anxietate - avem în oglindă depresia, tăcere - avem în oglindă structura maniacală și apariția dermatitelor diferite și a psoriazisului.
Atâta timp cât subiectul diagnosticat cu diferite tipuri de dermatite, alergii sau urticarii sau subiectul diagnosticat cu psoriazis pe diferite părți ale corpului său, intră sub incidența tulburărilor afective, atunci toate aceste elemente cu structură dermatologică, cresc, se multiplică.
Practic, avem de-a face cu un subiect bolnav, care strigă după ajutor. Acest strigăt de ajutor trebuie să fie vizibil și pentru psihologul clinician. El aplică niște teste, după ce le-a aplicat apar niște rezultate. (...) Am observat că subiectul diagnosticat cu psoriazis poate fi diagnosticat și cu depresie, de când a început psoriazisul să apară. Ce se întâmplă cu subiectul înainte de a apărea încă o zonă de psoriazis? Ce se întâmplă cu subiectul care are dermatită seboreică la nivelul bărbii sau la nivelul scalpului? Ce a făcut? Ce nu a făcut? Ce a spus? Ce nu a spus? Ce trebuie să facă? Ce trebuie să mănânce? Ele se conectează”, a mai spus Radu Leca.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu