Candidaţii la preşedinţia Taiwanului s-au confruntat sâmbătă asupra relaţiilor insulei cu China, în timpul unei dezbateri ce precede un scrutin urmărit îndeaproape de Beijing şi de Washington, informează AFP.
Insula democratică Taiwan este la două săptămâni de acest scrutin crucial, al cărui rezultat ar putea determina viitoarele legături între Taipei şi o Chină din ce în ce mai belicoasă. Beijingul, ce revendică Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său, a jurat să-l recucerească într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar, şi a rupt comunicarea la nivel înalt cu administraţia preşedintei Tsai Ing-wen, la putere la Taipei din 2016.
Partidul Democrat Progresist (PDP) al acesteia din urmă a făcut campanie în special cu un program de suveranitate faţă de China, iar candidatul său, vicepreşedintele Lai Ching-te, s-a descris drept un 'militant pragmatic al independenţei Taiwanului'. În timpul dezbaterii, adversarii săi au criticat poziţii care, în opinia lor, 'subminează securitatea Taiwanului'.
'Suveranitatea Taiwanului aparţine celor 23 de milioane de locuitori', a replicat Lai. China comunistă şi-a intensificat în ultimele săptămâni presiunile militare asupra insulei, organizând de asemenea, în 2022, două manevre militare de anvergură se simulau o blocadă.
În timpul dezbaterii, Lai l-a acuzat de asemenea pe Hou Yu-ih, candidatul partidului Kuomintang (KMT) - considerat că ar avea legături mai strânse cu Beijingul - că este favorabil Chinei. 'Nu mă voi întoarce înapoi (în trecut) precum Kuomintang şi nu voi fi dispus să devin un vasal al totalitarismului', a declarat Lai, rivalul său acuzându-l în schimb că l-a 'denigrat'.
'Trebuie să menţinem comunicarea şi schimburile (cu China). Tocmai pentru că voi nu aţi făcut asta, noi vedem un mare pericol de cealaltă parte a strâmtorii', a pledat Hou, reiterându-şi opoziţia faţă de independenţa Taiwanului.
Lai l-a criticat şi pe Ko Wen-je, candidat al Partidului Popular Taiwanez (TPP), pentru că acesta a declarat că insula şi China 'formează o singură familie'. Ko Wen-je, al cărui mic partid a reuşit să se implanteze în peisajul bipartit din Taiwan, a calificat la rândul său drept 'o risipă' politica preşedintei. 'DPP adoptă în continuare o atitudine foarte conflictuală, în timp ce KMT continuă să se gândească la cooperare (cu China)', a afirmat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu