Scriitorul, memorialistul și publicistul Dan Ciachir, într-o declaraţie în exclusivitate pentru DC News, a spus că, deşi nu este plăcut pentru români, “trebuie să ne asumăm un adevăr”.
Dan Ciachir spune că observaţia profesorului Dan Dungaciu este îndreptăţită. "Patriarhul Chiril al Rusiei a tratat peste capul întregii Ortodoxii cu Papa Francisc I. Întâlnirea lor de la Havana din 12 februarie 2016 a surprins şi chiar consternat mediile bisericeşti ortodoxe din întreaga lume. Începutul acestor raporturi l-a schiţat însă Papa Ioan Paul al II-lea în 1995, la Graz, când a vrut să se întâlnească nu cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, ci cu Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Ruse, fapt lipsit de delicateţe, care l-a mâhnit mult pe Întâistătătorul de la Constantinopol, care este, aşa cum se ştie, primus inter pares în întreaga lume ortodoxă", a explicat pentru DC News, Dan Ciachir.
Scriitorul spune că, deşi "nu este plăcut pentru noi, românii", trebuie să ne asumăm adevărul următor: "iniţial, Papa Ioan Paul al II-lea, în dorinţa de a vizita o ţară ortodoxă, voia să meargă în Rusia, întrucât era şi este ţara cu cel mai mare număr de credincioşi (obsesia cantitativă a fost şi a rămas proprie Vaticanului). Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în mai 1999, a fost, pentru Vatican, o soluţie de avarie – nu s-a dus în Rusia pentru că nu a putut să facă lucrul acesta.
Cât priveşte întâlnirea de la Havana, un rezultat al ei pentru Biserica Rusă a fost aducerea la Moscova, pentru o perioadă de patru luni (mai-septembrie), a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae pentru a fi venerate de credincioşii ruşi.
Sigur că aceste manifestări ale Moscovei ecleziale afectează unitatea Ortodoxiei şi chiar se poate vorbi de o aripă a Patriarhiei Ecumenice şi de alta a Bisericii Ortodoxe Ruse. Cât priveşte Biserica noastră, politica ei externă a fost întotdeauna alături de Patriarhia Ecumenică şi de Biserica Atenei", a spus Dan Ciachir.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu