Agenda întâlnirii virtuale dintre înalții oficiali ai Chinei și președinții Consiliului European și ai Comisiei include subiecte de „interes comun” precum schimbările climatice, biodiversitatea și sănătatea, precum și un apel al Uniunii Europene pentru reluarea discuțiilor privind drepturile omului.
La baza conversațiilor va fi un singur subiect de importanță: invazia Ucrainei de către Rusia - și ce înseamnă aceasta pentru relațiile dintre China și Occident.
„Vom vedea la Summit-ul de Ziua Păcălelii, dacă UE este deja capabilă să aplice lecțiile învățate recent cu Rusia în relațiile sale cu China”, a declarat Reinhard Bütikofer, din Partidului Verzilor Germani și președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China.
Întâlnirile de vineri dintre președintele chinez Xi Jinping, prim-ministrul chinez Li Keqiang, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, nu vor produce o declarație comună.
Liderii nu plănuiesc să țină o conferință de presă comună. Oficialii UE au spus că nu vor exista rezultate. Deci, pentru mulți observatori din China, adevăratele întrebări la care va răspunde la summit-ul sunt: În ce măsură a învățat Europa din greșelile sale cu Putin?
Cu două zile înainte de summitul UE-China și cu mai bine de o lună de război, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a călătorit în China și s-a întâlnit cu omologul său, Wang Yi.
Wang, potrivit presei de stat chineze, i-a spus lui Lavrov că ”Relațiile China-Rusia au rezistat noului test de schimbare a dinamicii internaționale” și ”au demonstrat un impuls tenace pentru dezvoltare”.
Cu privire la subiectul Ucrainei, el a lăudat ceea ce el a numit eforturile Rusiei în ”prevenirea crizelor umanitare la scară largă”.
În perioada premergătoare summit-ului, oficialii occidentali au avertizat, cu privire la consecințele pentru Beijing, dacă împiedică respingerea agresiunii ruse.
În timpul turneului său european de săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a declarat că a cerut UE și NATO să înființeze un nou grup operativ pentru a analiza încălcările sancțiunilor lor împotriva Rusiei de către state precum China. Consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat, de asemenea, că ar exista ”consecințe” dacă Beijingul ar ajuta Moscova să evite sancțiunile.
”Dacă China ar alege să se alăture Rusiei și să-i susțină războiul de agresiune, trebuie să fie clar că s-ar întâmpla două lucruri: ar fi un preț economic enorm de mare de plătit și ar împărți lumea în blocuri, pentru care au avertizat pe bună dreptate”, a spus Lange, un europarlamentar german din grupul Socialiștilor și Democraților și din același partid cu cancelarul german Olaf Scholz. ”Asta nu poate fi în interesul nimănui, nici în interesul Europei și nici în cel al Chinei.” a continuat el.
”Nu este în interesul nostru să înclinăm Rusia spre China pentru a crea o alianță mare a Chinei plus alte țări care au aceleași opinii și pentru a crea un bloc de țări care nu au sistemul nostru democratic. Nu cred că este în interesul nostru”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, marți, la Consiliul European pentru Relații Externe, potrivit Politico.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News