Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, că nu există niciun temei pentru care un referendum să nu se poată organiza odată cu alegerile, subliniind că preşedintele Klaus Iohannis a contestat "pe bună dreptate" la Curtea Constituţională articolul care prevede că în ziua alegerilor europarlamentare nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri.
"Prin această lege, PSD încerca să blocheze posibilitatea preşedintelui de declanşa un astfel de referendum cu ocazia primelor alegeri şi preşedintele a contestat acest articol pe bună dreptate, spun eu, pentru că nu există niciun temei pentru care un referendum să nu se poate facă odată cu alegerile. Din considerentele logistice, ca să luăm cel mai simplu, modalitatea de a nu mai irosi bani, în momentul în care se organizează un referendum odată cu alegerile costurile ar fi cam aceleaşi", a precizat Barna, la o conferinţă de presă.
"USR îşi menţine solicitarea adresată preşedintelui României de a organiza cât mai curând posibil referendumul pe justiţie, pentru că România este ţinută captivă de doi ani în subiectul justiţiei. În momentul în care ar avea loc un astfel de referendum, cetăţenii, în mod democratic, ar spune dacă ei consideră că viziunea de dezvoltare Liviu Dragnea, conform căruia hoţii trebuie să conducă un stat cu mândrie şi să creeze acest model pentru tineri, este varianta pe care o vor sau românii vor un stat european democratic în care hoţii să stea la puşcărie şi persoanele competente, integre şi profesioniste să conducă ţara. Românii trebuie să aibă dreptul să facă această opţiune. Un astfel de referendum ar închide drama în care ne târâm de doi ani de zile", a adăugat Barna.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, care vizează şi alegerile pentru Parlamentul European. "Prin conţinutul normativ, unele dispoziţii sunt contrare prevederilor constituţionale şi jurisprudenţei instanţei de contencios constituţional", arată şeful statului în sesizare, menţionând că această lege a fost transmisă de Parlament pentru promulgare pe 29 decembrie 2018.
El susţine că articolul nou introdus privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care prevede că "pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local", încalcă mai multe prevederi din Constituţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu